Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Fresh-market.pl to najbardziej aktualne na rynku ceny owoców i warzyw

Wykup abonament

Figi zmniejszają stres i wzmacniają nerwy

Figi to bardzo zdrowy i stosunkowo niskokaloryczny owoc. Ponadto jest bogaty w wiele substancji odżywczych takich jak magnez, cynk, enzymy przyspieszające przeminę materii, a także substancje niszczące szkodliwe dla zdrowia bakterie.

Ostatnie badania potwierdziły, że figi powodują zmniejszenie stresu, wzmacniają serce oraz naczynia krwionośne. Figi są jednym z najbogatszych roślinnych źródeł wapnia oraz błonnika. Według danych USDA suszone figi są tak bogate w błonnik, miedź, mangan, magnez, potas, wapń oraz witaminę K, że ich spożycie przekracza nawet dzienne potrzeby na te składniki odżywcze.

Figi mają w swoim składzie także inne składniki odżywcze, choć już w nieco mniejszej ilości. Figi mają działanie przeczyszczające, zawierają duże ilości antyoksydantów. Są bogatym źródłem flawonoidów i polifenoli, w tym kwasu galusowego, kwasu chlorogenowego, kwasu syryngowego, katechin, epikatechin oraz rutyny. W jednym z badań stwierdzono, że spożycie 40 gram suszonych fig (dwie średniej wielkości figi) powodowało znaczące zwiększenie zdolności antyoksydacyjnej osocza.

Ze względu na wysoką zawartość cynku owoce figi, oprócz innych zdrowotnych właściwości,  poprawiają także nastrój. Mają też zdolność do usuwania zmęczenia, pomagają na zmęczenie i ogólne wyczerpanie organizmu, a także poprawiają koncentrację i wzmacniają nerwy.

Słowa kluczowe: figi, zdrowia dieta
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE