Hiszpania: końcówka sezonu z wyższymi cenami
Ze względu na nietypowe warunki pogodowe tej jesieni, sezon na owoce kaki z regionach Walencji i Andaluzji zakończył się wcześniej jak przed rokiem, a przechowywane zapasy bardzo szybko się kurczą. Są firmy, które mają jeszcze spore ilości owoców, co pozwoli im na kontynuację sprzedaży aż do końca lutego, większość eksporterów kończy handel jednak już teraz.
Przesunięcie sezonu wynika z bardzo wysokich temperatur panujących jesienią, które doprowadziły do szybszego dojrzewania owoców, a tym samym do ogromnej nadpodaży owoców w okresie od października do grudnia. Obecnie jednak podaż kaki zaczyna się dość szybko kurczyć i do końca lutego dostępność owoców na europejskich rynkach będzie niższa jak przed rokiem.
Kurczącą się podaż kaki na europejskim rynku widać wyraźnie u polskich importerów. Część z nich już od kilku tygodni nie ma w ofercie tego produktu, a ci którzy wciąż handlują kaki sprzedają je coraz drożej. W chwili obecnej jednowarstwowy karton owoców kaki w kalibrze 16 – 24 kosztuje od 45,00 do 52,00 zł za 5 kg (2,81 – 3,25 zł za sztukę w przypadku owoców większych, 1,88 – 2,17 zł za sztukę w przypadku owoców drobniejszych).
Zobacz więcej: Owoce egzotyczne
Taniej nie będzie
czytaj dalej
Tańsze już raczej nie będą
czytaj dalej
Wyścig obniżek trwa
czytaj dalej
Hiszpańskie kaki już na polskim rynku
czytaj dalej
Hiszpania: niedługo rozpoczną się zbiory kaki
czytaj dalej