Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania: wzrost produkcji kaki możliwy, ale…

Prezes Hiszpańskiego Stowarzyszenia Plantatorów Owoców Kaki, Vicente Masiá, powiedział, że w sezon 2014/2015 był dość trudny dla producentów tego gatunku. Jeśli chodzi o wielkość produkcji kaki w Hiszpanii, w omawianym sezonie wyniosła ona 200 - 220 tys. ton, co oznacza wzrost o 20-25 proc. względem ubiegłego sezonu.

Biorąc pod uwagę zwiększenie produkcji zbiegające się z trudnościami eksportowymi - zakazem handlu z Rosją, producenci kaki mieli spore problemy ze zbytem, nie otrzymując przy tym żadnego wsparcia. Pierwsze szacunki mówią spadku wielkości eksportu kaki o 30 - 40 proc. w porównaniu do ubiegłego sezonu.

Zgodnie z prognozami, zbiory kaki w Hiszpanii mogą za 5 lat wynieść nawet około 450 - 500 tys. ton. Warunkiem rozwoju produkcji tego gatunku jest jednak znalezienie alternatywnych, poza unijnych rynków zbytu. Sektor kaki musi wziąć przykład z przemysłu cytrusowego - hiszpańskie owoce cytrusowe eksportowane są do 70 krajów poza Unią Europejską.

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE