Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Izrael: zbiory granatów wyższe jak rok temu

Duży wpływ na wielkość zbiorów mają nowoczesne technologie, które dają możliwość przechowywania granatów do 4 miesięcy od momentu zbioru przy zachowaniu ich wszelkich walorów smakowych i zdrowotnych.

Około 60 proc. zebranych owoców trafi na rynek krajowy, pozostałe 40 proc. zostanie wyeksportowane. W 2011 roku wolumen eksportu wyniósł 20, 0 tys. ton. Największym odbiorcą izraelskich granatów była Rosja, część trafiła na rynek Zachodniej Europy, a także na Daleki Wschód. Jeśli prognozy się potwierdzą w tym roku na eksport trafi około 24,0 tys. ton.

Generalnie w ciągu 5 ostatnich lat powierzchnia upraw granatów rozrosła się z 500 ha do 2500 ha, a wszystko za sprawą rosnącego popytu na te owoce zarówno na rynku lokalnym, jak i zagranicznym. Granaty zyskują coraz większą rzeszę zwolenników dzięki swoim walorom zdrowotnym. Są one bogate w antyoksydanty, które pomagają zapobiegać miażdżycy, chorobom serca, a także wysokiemu ciśnieniu krwi i cholesterolu. Granaty mają także wpływ na spowolnienie naturalnego procesu starzenia.

Zobacz więcej: Owoce egzotyczne

Słowa kluczowe: granaty, produkcja granatów
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE