Ukraina: wysokie ceny importowanych owoców
Na Ukrainie ceny takich gatunków owoców jak gruszki, winogrona, mandarynki czy pomarańcze utrzymują się na mniej lub bardziej stabilnym poziomie, jednak w przypadku owoców które pojawiają się na Ukrainie tylko sezonowo jest znacznie gorzej – ceny są niestabilne i bardzo wysokie, uzależnione od obecnego kursu dolara. Problemy są także z podażą, gdyż jest ich bardzo mało sprowadzanych. Tak jest w przypadku feijoy, kiwi czy granatu, które są bardzo drogie – dla przykładu figi kosztują obecnie 25 hrywien za sztukę, a w przypadku kaki (persimmon) z Azerbejdżanu cena oscyluje w granicach 80 hrywien za kilogram. Sprzedawcy twierdzą, że owoce te nie mogą kosztować mniej ponieważ nie są uprawiane na Ukrainie a ich import generuje spore koszty.
Okazuje się jednak, że nie tylko importowane owoce są drogie, ale także ukraińskie ogórki. Plantatorzy przyznają, że w tym roku musieli podnieść ceny z powodu strat w zbiorach. Odnotowano również wzrost cen na dynie, które osiągnęły obecnie poziom 30 hrywien za kilogram, kapusta świeża oferowana jest natomiast w cenie 9-10 hrywien za kilogram. W przypadku innych warzyw, w tym buraków, marchwi i cebuli z krajowych produkcji, jest szansa, że ceny nie zostaną podniesione, ponieważ tegoroczne zbiory były bardzo dobre.
Zobacz więcej: Owoce egzotyczne
Nieco mniej brzoskwiń i nektarynek w UE
Ukraina będzie importować kapustę z Rosji?
Ukraina: gwałtowny wzrost cen jabłek przemysłowych
czytaj dalej
Rekordowe zbiory owoców granatu w Turcji
czytaj dalej
Rekordowo niski import gruszek na Ukrainie
czytaj dalej