Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Dobór odmian w danym regionie zależny od odporności na mróz

2006-00-00 00:00
Celowe jest zakładanie dwóch typów sadów śliwowych: a) z przeznaczeniem do konsumpcji w kraju i za granicą; b) z przeznaczeniem do przetwórstwa.

W sadach pierwszego typu nasadzane powinny być odmiany dające duże, wybarwione i smaczne owoce, takie, jak: Ruth Gerstetter, Brzoskwiniowa, Anna Spath, zaś w sadach drugiego typu: Stanley, Węgierki, Opal, a także nowe odmiany. W nowych nasadzeniach śliw, należy uwzględnić odporność danych drzew na niskie temperatury.

W czasie surowych zim (poniżej - 25 stopni C) przemarzają drzewa takich odmian jak: Stanley, Węgierki z Lutzeleachsch, Ruth Gerstetter, Brzoskwiniowa, Renkloda Althana.

Przymrozki wiosenne uszkadzają pąki kwiatowe tych roślin. W czasie surowej zimy (1986/87), nie wymarzły natomiast - Węgierka wczesna, Węgierka Dąbrowicka, Anna Spath, Węgierka Włoska, i Renkloda Ulena. Średnio odporne okazały się - Fryga, Opal, Węgierka Łowicka i Węgierka Wangenheima.

Na terenach środkowej, wschodniej i północno-wschodniej Polski uprawa śliw jest ryzykowna.



Źródło: fresh-market.pl

Zobacz więcej: Śliwki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem