Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Świąteczny utarg na bazarach

Poznaniacy na targowiskach chętnie kupują warzywa, owoce, surówki. Szcególnie popularna jest kiszona kapusta, którą można otrzymać bezpośrednio od wytwórców. Klienci tłumaczą, że na rynku można dostać to, czego nie ma w markecie.

- Kisimy swoje produkty według tradycyjnej receptury. Ważne jest to, by kapusta trafiająca do kiszenia była czysta, a po przetworzeniu przechowywana we właściwej temperaturze - mówi Marek Zgarda, szef rodzinnej firmy "Pychota".

Kilogram kapusty na bazarach średnio kosztuje 4 zł. Ogórki kiszone są po 8 zł za kg.

- Mamy brukiew, czarną rzepę, jarmuż, świeży, nie mrożony szpinak, dynie. Warzywa są z wielkopolskich pól - zapewnia Jarosław Piszora, handlowiec z poznańskiego rynku.

Na placu Wielkopolskim królują bakalie i cytrusy. Figi i rodzynki są po 28 zł/kg. Pomarańcze od 6 do 8 zł/kg. Ananasy po 8 zł za sztukę. Duże, krajowe jabłka po 4 zł/kg. Można dostać i pigwę - 18 zł/kg. Żurawina jest po 30 zł.

- Ludzie kupują fasolę i groch. Dodają je do kapusty. Z grochu robią też purée do kapusty - tłumaczy Wanda Pieszak, sprzedająca na targowisku od lat. Groch 2,5 zł, fasola Jaś 7 zł, drobna po 5 zł, ciemna po 6 zł. Orzechy laskowe kosztują 20 zł/kg, włoskie od 12 do 20 zł/kg.
Słowa kluczowe: owoce, warzywa, poznań, handel
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE