Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Komunikat Związku Sadowników RP w sprawie jakości polskich truskawek

Prawdą jest, że sadownicy chcą wyprodukować ładne, okazałe owoce, jednak nie oznacza to, że robią to za wszelką cenę, jak zostało zasugerowane w opublikowanych materiałach.

Polscy sadownicy przestrzegają krajowych i europejskich norm dotyczących stosowania środków ochrony roślin i nawozów, zawsze było to doceniane przez konsumentów, którzy zdecydowanie chętniej wybierali polskie owoce od importowanych.

Naszym zdaniem kampania medialna przeciwko polskim truskawkom jest to celowe, wymierzone w rodzimych producentów działanie dążące do wyeliminowania ich z rynku przez zagraniczną konkurencję. W związku ze wspomnianymi wyżej publikacjami medialnymi, Związek Sadowników RP rozważa podjęcie kroków prawnych przeciwko autorom tego typu szkalujących tekstów.

Przypominamy, że Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie minimum pięciu porcji świeżych owoców i warzyw dziennie. Zachęcamy do spożywania smacznych, zdrowych i bezpiecznych polskich truskawek oraz innych owoców!

Artykuł z wp.pl pt. „Zastanów się dwa razy, zanim zjesz truskawki. Ulubione owoce Polaków są nafaszerowane chemią”
Polacy od maja praktycznie do końca wakacji zajadają się truskawkami. Niestety te słodkie owoce upodobała sobie także szara pleśń, która w ciągu doby potrafi zrujnować uprawę. Producenci, aby się przed tym bronić i zarobić w krótkim sezonie, stosują pestycydy. Ogromne ilości pestycydów. Truskawka trzeci raz z rzędu znalazła się na szczycie rankingu "Parszywa dwunastka". To coroczny raport najbardziej zanieczyszczonych owoców i warzyw, przygotowywany przez amerykańską organizację Environmental Working Group.

W ponad 98 proc. przebadanych truskawek wykryto zawartość co najmniej jednego pestycydu. Niektóre próbki wykazały obecność aż 20 różnych środków ochrony roślin!

To nie pierwszy artykuł tego portalu, który krytycznie podchodzi do jakości polskich owoców. Podobnie w rankingu najbardziej „nafaszerowanych” pestycydami owoców, kiedyś znalazły się jabłka.

Szkoda jednak, że te rewelacje pisane są na podstawie amerykańskich doniesień, gdzie jak wiadomo inne są normy dotyczące pozostałości ś.o.r. i inne preparaty dopuszczone do stosowania. Nikt z autorów nie pokusił się by dotrzeć do polskich analiz, które stanowiłyby wiarygodne źródło informacji. Te informacje tylko wprowadzają w błąd.

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem