Maroko: mniej truskawek trafi do przetwórstwa
Upały odnotowywane w dwóch ostatnich miesiącach zeszłego roku w Maroko spowodowały szybkie dojrzewanie owoców na początku zbiorów. Przyczyniło się to do kierowania większych ilości owoców na rynek produktów świeżych. Ponieważ udział owoców świeżych w tym okresie był większy w porównaniu do poprzedniego roku, ilości skierowane do przetworzenia na mrożonki (IQF) były mniejsze niż sezon wcześniej – w grudniu ubiegłego roku odnotowywano spadek dostaw o około 34 proc.
Warto jednak podkreślić, że największe ilości truskawek do przetwórstwa są kierowane w późniejszym okresie - od lutego, wcześniej bowiem dojrzewają zwłaszcza truskawki odmian deserowych, nadające się jedynie do spożycia w stanie świeżym.
Na ogół sezon zbiorów truskawek trwa w Maroko od listopada do końca czerwca. W bieżącym roku prawdopodobnie zbiory zakończą się wcześniej niż zazwyczaj.
W sezonie 2014/15 Maroko wyeksportowało blisko 58 tys. ton truskawek, z czego 74 proc. stanowiły owoce mrożone. Dominującym odbiorcą marokańskich mrożonych truskawek są kraje Unii Europejskiej. W rozpatrywanym sezonie aż 96 proc. mrożonek wyeksportowanych z Maroko trafiło na unijny rynek (49,944 tys. ton), zaledwie 3 proc. zostało wyekspediowane do Azji, a 1 proc. do Ameryki Północnej.
Z kolei w UE największe ilości marokańskich truskawek mrożonek sprowadzają następujące kraje: Wielka Brytania, Hiszpania oraz Francja, z udziałami wynoszącymi odpowiednio 35 proc., 30 proc. oraz 30 proc. Podobnie do mrożonek także w strukturze geograficznej eksportu truskawek deserowych rola Unii jest dominująca – 98 proc. całości sprzedaży zagranicznej.
Zobacz więcej: Truskawki
Hiszpańskie truskawki będą droższe?
czytaj dalej
Hiszpania: ocieplenie klimatu a nadprodukcja truskawek
czytaj dalej
Import truskawek do Polski w III kw. 2015 roku
Eksport truskawek z Polski w III kw. 2015 roku
czytaj dalej