Maroko: piątym na świecie eksporterem truskawek
W sezonie 2013/2014 eksport marokańskich truskawek wyniósł 74 tys. ton, co stanowi 7 proc. udziału w rynku międzynarodowym. Przed Marokiem na liście największych eksporterów jest Hiszpania, która wyeksportowała 355.000 ton truskawek, następnie jest Meksyk – 266.000 ton, USA – 164 tysięcy ton i Chiny – 128.000 ton (dane według Ministra Rolnictwa Maroka). 28 proc. eksportu truskawek stanowią owoce świeże (w sezonie 2013/2014 było to 19.000 ton), a 72 proc. owoce zamrożone.
Głównymi odbiorcami marokańskich truskawek są kraje europejskie, do których trafia aż 95 proc. eksportu. Maroko zamierza jeszcze zwiększyć swój udział na rynku owoców świeżych dlatego wprowadzono w tym kraju nową politykę eksportową, której celem jest sprostanie popytu globalnego.
Truskawki są uprawiane w Maroku od 1950 roku, ale reprezentują tylko 4 proc. produkcji owoców i warzyw w tym kraju. Mimo wyraźnego wzrostu od 1990 roku produkcja marokańskich truskawek w sezonie 2012/2013 oszacowana została na 145 tysięcy ton – wzrost o 4,3 proc. w porównaniu do poprzedniego sezonu. Areał nasadzeń tego gatunku jest stabilny osiągnął 3.500 ha.
Zobacz więcej: Truskawki
Zbiory owoców miękkich niższe jak rok temu
czytaj dalej
Sezon na truskawki powtarzające trwa
czytaj dalej
Szanse rozwoju importu owoców z Chile
Truskawki coraz popularniejsze na świecie
czytaj dalej