Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Produkujemy więcej mrożonych owoców

2013-09-06 12:23

W szczególności chodzi tu o truskawki, których, biorąc pod uwagę strukturę produkcji, najwięcej kieruje się do mrożenia.

Zgodnie z danymi GUS, produkcja w owoców i orzechów mrożonych w okresie styczeń-lipiec 2013 r., w zakładach przetwórczych zatrudniających 50 osób i więcej, wyniosła 236 tys. ton co oznacza wzrost o 16,4 proc. w relacji r/r, z czego łącznie w czerwcu i lipcu ukształtowała się na poziomie br. 171 tys. ton, czyli o 13 proc. wyższym niż w analogicznym okresie w roku poprzednim.

Biorąc pod uwagę wzrost produkcji również innych gatunków owoców, stanowiących potencjalny surowiec do mrożenia, można oczekiwać, że dynamika wzrostowa utrzyma się także w drugiej połowie roku.

Zobacz więcej: Truskawki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE