Truskawka z uprawy stołowej. Tyle w tym roku kosztuje
Podczas gdy na przełomie czerwca i lipca trwał istny boom na truskawki, niektórzy dopiero wtedy ją sadzili. Efekt, czyli plon, mają teraz, pod koniec sierpnia. „Po raz pierwszy zdecydowaliśmy się na uprawę truskawki w tunelu na rynnie. Nazywa się ją uprawą stołową, ponieważ owoc uprawiamy na tzw. stołach, mających 1-1,2 metra wysokości” - opowiada plantator z Dolnego Śląska, powiat dzierżoniowski. „Mamy truskawkę odmiany elsanta, to dosyć wczesna odmiana, lecz w naszym przypadku uprawa jest niestandardowa, więc i pora uzyskania plonu nie jest zwyczajna. Posadziliśmy ją w lipcu, a właśnie teraz zaczynamy zbiory".
Kontynuuje "To truskawka deserowa. Mamy nadzieję sprzedać ją hurtowo do marketów. Sklepy zaś będą ją wtedy oferowały jako świeży owoc. U mnie cena proponowana wynosi 12 złotych za kilogram. Przynajmniej do końca września potrwają zbiory. Potem nadejdzie sezon na truskawkę szklarniową.
Dla porównania: rolnik z województwa śląskiego (z okolic Częstochowy) truskawkę z uprawy stołowej (odmiana san andreas) aktualnie sprzedaje w cenie 10 zł/kg, natomiast producent z Kalisza w Wielkopolsce oferuje ten sam owoc, tej samej odmiany, za 11,50 zł/kg.
Zobacz więcej: Truskawki