Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Truskawki

0000-00-00 00:00
Truskawka wielkoowocowa – odmianom uprawnym dał początek mieszaniec poziomki chilijskiej (Fragaria chilensis) i poziomki wirginijskiej (Fragaria virginiana).

Truskawka to niska bylina, której trwałymi częściami jest system korzeniowy (wiązkowy) i skrócony pęd (korona). Z korony wyrastają liście, które ułożone są skrętolegle. W kątach liści umieszczone są pąki z których powstają rozłogi, korony boczne i kwiatostany. Rozmnażanie wegetatywne następuje poprzez przez najniżej położone pąki w czerwcu i lipcu w temperaturze 17-23 stopni Celsjusza.

System korzeniowy truskawki jest bardzo zmienny i na lekkich przewiewnych glebach może sięgać do 2 m, i w promieniu ok. 1 m od rośliny. Truskawka jest rośliną klimatu umiarkowanego i jedynie duże ryzyko występuje w bezśnieżne zimy.

Czynnikiem bardzo niekorzystnym na wegetację truskawki odgrywa - szczególnie w okresie zimowym –wiatr. Rejony produkcji truskawki są zlokalizowane ze względu na tradycję upraw i bliskość dużych miast. Spośród owoców jagodowych znaczenie truskawki jest największe, a w uprawach sadowniczych ustępuje tylko jabłkom.

W produkcji truskawek Polska zajmuje drugie miejsce w świecie i jest głównym światowym eksporterem truskawek mrożonych. Blisko 65-70 % produkowanych w Polsce truskawek jest zużywanych w przetwórstwie owoców (głównie do mrożenia). “Kariera” polskiej truskawki jest głównie spowodowana unikatowemu smakowi, aromatowi i właściwościom fizykochemicznym odmiany Senga Sengana głownie wykorzystywanej do produkcji mrożonych owoców.



Źródło: fresh-market.pl, Wielka Encyklopedia Powszechna PWN i Sadownictwo (autor: Grzegorz Klimek, WSiP 2000r.)
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem