Truskawkowy Raj w Ząbkach [FOTO]
Podczas imprezy "Truskawkowy Raj" każdy mógł porównać smak różnych odmian truskawek. Świeże, aromatyczne truskawki kosztowano z jogurtem, kefirem bądź ze śmietaną. Poczęstunek owocami zapewniły działające na Praskiej Giełdzie hurtownie owocowo-warzywne: Burdelas, Kuczyński, Ślepowroński i Górecki.
Oprócz świeżych owoców można było spróbować różnych produktów, których skłądnikiem były truskawki. Dużym powodzeniem wśród odwiedzających cieszyły się pierdogi i knedelki z truskawkami serwowane przez restaurację "Na Skraju". Podawano je z musem truskawkowym, śmietaną z miętą i klarowanym masłem. Z kolei babeczkami, małymi i dużymi tartami z truskawkami oraz bankietówkami z truskawkową galaretką częstowała cukiernia „Jas-pol”. Szczególnym powodzeniem truskawkowych amatorów cieszyło się oferowane przez cukiernię ciasto maślane z truskawkami. "Makarony Polskie" podawała swoje mączne wyorby z truskawkami i śmietaną. Potrawa ta, cieszyła się niemałym wzięciem. Z kolei firma „Stoczek” ze Stoczka Łukowskiego częstowała wytwarzanym przez siebie nisko- i wysokosłodzonym dżemem truskawkowym na swojskim chlebie na zakwasie.
Nie zabrakło także producentów produktów, które służą m.in. do przygotowania dań truskawkowych, jak śmietany: jogurty, kefiry, twarogi – zapewnili dostawcy hurtowni Marpol: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy oraz Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie.
Gościem "Truskawkowego Raju" był Tomasz Pieniak, który zajmuje się doradztwem w kwestii uprawy truskawek, hodowlą i sprzedażą sadzonek oraz sam truskawki uprawia. Przekazał on kupcom oraz konsumentom wiele interesujących informacji na temat tego smakowitego owocu – począwszy od hodowli sadzonek, ich odmian, wskazanie czynników wpływających na uprawę owocu, warunków jego przechowywania, aż po sprzedaż owocu i jego wykorzystanie w gospodarstwie domowym i w przetwórstwie. Dużym powodzeniem wśród uczestników cieszyły się przywiezione przez gościa sadzonki truskawek pnących w doniczkach, których uprawa w przydomowych ogródkach i na balkonach staje się w kraju coraz bardziej popularna.
Najbardziej optymistyczną dla smakoszów tego owocu była informacją, że polskie świeże truskawki można spożywać aż do listopada. Sezon truskawkowy w kraju nie jest bowiem taki krótki, jak się to większości Polakom wydaje. A truskawki w sklepach w okresie pełni lata oraz jesienią pochodzą także – jak najbardziej! – z krajowych plantacji, a więc nie tylko z zagranicy, choć nie są wtedy uprawiane na polu pod chmurką…
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z „Truskawkowego Raju”:
Zobacz więcej: Truskawki
Zamiast truskawek będziemy uprawiać ryż
czytaj dalej