Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Więcej truskawek w Chinach

2013-01-11 13:52

Wyższa produkcja to wynik korzystnych warunków pogodowych, ale także zwiększenia powierzchni upraw w północnej części kraju. Według szacunków Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa, w 2012 roku Chiny wyprodukowały również 150 tys. t mrożonych truskawek, co oznacza wzrost o 15% w stosunku do sezonu poprzedniego.

W wyniku wzrostu produkcji mrożonych truskawek oczekiwane jest również zwiększenie ich eksportu w sezonie 2012/2013 (czerwiec - maj), w tym również do krajów Unii Europejskiej (główny odbiorca z Chin) - łącznie o 5% w porównaniu z sezonem 2011/2012, do poziomu 120 tys. t. Biorąc pod uwagę dłuższy okres, chiński eksport mrożonych truskawek wydaje się być jednak stabilny - w latach 2008-2011 jego wielkość utrzymywała się w granicach 110-120 tys. t.

Z drugiej strony, można zauważyć rosnącą tendencję konsumpcji mrożonek w tym kraju. USDA oczekuje, że również w bieżącym sezonie spożycie mrożonych truskawek w Chinach zwiększy się - o blisko 20% do poziomu 33,5 tys. t, do czego przyczyni się wzrost popytu na produkty takie jak dżemy czy też jogurty.

Zobacz więcej: Truskawki

Słowa kluczowe: truskawki, chiny, podsumowanie sezonu
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE