Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Chilijski eksport owoców i warzyw

W minionym roku Chile wyeksportowało w sumie 2,468 mln ton owoców i warzyw – to o 2 proc. więcej niż w roku 2014, ale o 1 proc. mniej niż wielkość eksportu z ostatnich 5 lat i o 1 proc. więcej wobec średniej dziesięcioletniej.

Spośród wyeksportowanych owoców najwięcej wyeksportowano winogron – 751,1 tys. ton oraz niecałe 630 tys. ton jabłek. Spore ilości stanowiły także owoce kiwi – 185,3 tys. ton, gruszki – 143,8 tys. ton, a także ponad 96 tys. ton śliwek, 90 tys. ton awokado i 87,2 tys. ton żurawiny. Wśród eksportowanych warzyw dominowała cebula – 27,7 tys. ton i czosnek – ponad 10 tys. ton.

Największym importerem chilijskich produktów są Stany Zjednoczone - w minionym roku import to 795,1 tys. ton oraz Holandia z wynikiem prawie 234 tys. ton. Około 220 tys. ton to eksport do Chin, 122 tys. ton do Brazylii i po ponad 115 tys. ton do Kolumbii i Wielkiej Brytanii.

 

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem