RPA – większa produkcja winogron stołowych
W RPA zbiory winogron stołowych w sezonie 2020/2021 wyniosą od 292,5 do 314,1 tys. ton - przewidują eksperci z Południowoafrykańskiego Stowarzyszenia Producentów Winogron Stołowych (SATI).
Wzrost produkcji wynika z rozbudowy winnic i asortymentu poszukiwanych na rynku odmian, donosi FruitNews w odniesieniu do Freshfruitportal.
W ubiegłym sezonie RPA zapakowano na eksport 298 tysięcy ton winogron. W sezonie 2017/2018 wyeksportowano 275 tys. ton tych owoców. W 45. tygodniu bieżącego roku rozpoczęła się kampania eksportowa w prowincjach północnych. W dolinie rzeki Oranje zostanie opóźniona o 5 dni z powodu mroźnej wiosny.
Według przewodniczącej SATI Fanny Naude, nacisk zostanie położony na jakość owoców, aby sprostać rosnącemu popytowi na rynku globalnym, zgodnie z trendem w kierunku zdrowego odżywiania, szczególnie w związku z rozprzestrzenianiem się Covid-19.
W oparciu o najnowsze dane ze spisu winnic, ten sektor w Republice Południowej Afryki znacznie się rozwinął w ostatnich latach dzięki inwestycjom w nowe odmiany, zastępowanie odmian i zwiększone plony.
Na początku sezonu - do 4 tygodnia - z uwagi na chłodniejszą pogodę w dolinie rzeki Oranje - według SATI - zbiory nie przekroczą ubiegłorocznych. Na Przylądku Zachodnim i wzdłuż rzeki Hex, gdzie uprawia się późne odmiany, miały miejsce sezonowe deszcze, a plony zostały poważnie tym dotknięte.
Zobacz więcej: Winogrona