Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Zmiany w normie dla winogron

2011-08-30 23:03

Podczas zamawiania towaru do handlu, należy zwrócić szczególną uwagę na wielkość gron winogron. Obecnie zdefiniowana jest jedynie minimalna wielkość grona 75 gramów bez względu na klasę jakości i sposób uprawy. Norma też nie precyzuje zasad sortowania. Jeśli więc potrzebujemy do sprzedaży dla naszego klienta winogron o jednorodnej wielkości, należy o tym napisać w zamówieniu.

Inną zmianą w normie jest dopuszczenie w ramach tolerancji 1% w klasie I i 2% w klasie II owoców z objawami zepsucia. Praktycznie oznacza to brak możliwości reklamacji jakościowej, gdy ilość owoców zepsutych jest do 1% lub 2%. Wynika to z faktu niskiej trwałości świeżych owoców i warzyw.

Podczas kontroli jakości winogron, ważnym parametrem jest zawartość ekstraktu refraktometrycznego w soku. Norma precyzuje minimalną zawartość ekstraktu. Głównym składnikiem ekstraktu jest cukier, więc im wyższy ekstrakt tym bardziej słodkie winogrona. Jest to miernik dojrzałości.

Zawartość ekstraktu refraktometrycznego w soku wynosi co najmniej:

— 12° Brix dla odmian Alphonse Lavallée, Cardinal oraz Victoria,

— 13° Brix dla wszystkich innych odmian pestkowych,

— 14° Brix a dla wszystkich odmian bezpestkowych.

Dodatkowo wszystkie odmiany muszą charakteryzować się zadawalającym stosunkiem między ilością cukrów do kwasów.  Lista odmian winogron drobnoowocowych załączona jest w dodatku do normy.

 

Krystyna Szymańska

www.freshquality.pl

Zobacz więcej: Winogrona

Słowa kluczowe: winogrona, jakość winogron
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem