Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Tadżykistan rozwija produkcję sadowniczą

W ciągu dwóch miesięcy zimowych przedsiębiorstwa sadownicze wszystkich form zarządzania w regionie chatłońskim (Tadżykistan) założyły nowe sady na powierzchni 316,6 hektara. Stanowi to ponad 28 procent planu długoterminowego, zgodnie z którym w tym regionie przewidziano umieszczenie nowych sadów na powierzchni 1126 hektarów. Takie dane zostały opublikowane przez Ministerstwo Rolnictwa Republiki Tadżykistanu.

Poinformowano również, że w regionie sugdyjskim do 21 lutego posadzono nowe sady na powierzchni 99 hektarów, co stanowi 38,8 procent planowanej wielkości. W ubiegłym roku w gospodarstwach tego regionu przy planowanym celu 252 ha posadzono nowe sady i winnice na powierzchni ponad 800 hektarów, czyli ponad 3-krotnie więcej niż zakładał plan.

Na obszarach bezpośrednio administrowanych przez państwo sadzenie nowych sadów i winnic jest w pełnym rozkwicie. Warunki klimatyczne republiki umożliwiają sadzenie w trzech etapach: jesienią, zimą i wiosną, a na niektórych obszarach Gorno-Badakszańskiego obwodu autonomicznego nawet wczesnym latem.

Państwowy program rozwoju sadownictwa i uprawy winorośli na lata 2016–2020 przewiduje utworzenie nowych sadów na powierzchni 20 tysięcy hektarów. Sądząc po tempie zakładania upraw, zadanie to zostanie z powodzeniem zrealizowane w bieżącym miesiącu. Niektóre regiony w zeszłym roku pomyślnie poradziły sobie z zadaniami.

Nowe sady z reguły powstają poprzez rozbudowę infrastruktury nawadniającej na obszarach łąk i ugorów, wcześniej nie nawadnianych terenów.

Powyższy program przewidywał również tworzenie intensywnych i superintensywnych sadów i winnic na powierzchni ponad 500 hektarów. Dziś powierzchnia innowacyjnych upraw znacznie przekracza ustalony wskaźnik. Wszystkie te uprawy są zasilane systemami nawadniania kropelkowego.

Rośnie także obszar sadów, w którym uprawiane są produkty przeznaczone na późniejszy eksport. Są to morele, jabłka, brzoskwinie, wiśnie, persymony, śliwki, granaty, pistacje, migdały i orzechy włoskie.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE