Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Polscy producenci jabłek stawiają na jakość

2011-05-10 00:00

W sklepach dostępny jest coraz większy asortyment owoców południowych w atrakcyjnych cenach. Powoduje to, że jabłkom coraz trudniej przebić się na rynku. Dowodem jest malejąca konsumpcja tych owoców, wynosząca obecnie około 16 kg na osobę na rok, kiedy jeszcze kilka lat temu Polacy zjadali 22 kg jabłek na osobę rocznie.

W krajach europejskich, jabłka są jednymi z najczęściej spożywanych owoców. Podobnie jest w Polsce, jednak u nas spożycie tych owoców jest dwukrotnie niższe niż np. w Niemczech. Wynika to między innymi z niskiej świadomości różnorodności odmian oraz nieznajomości ich smaku. Dlatego konieczne jest oferowanie produktów coraz lepszej jakości oraz promocja jabłek pochodzących od polskich producentów.
 
Gwarancja jakości
Jednym z najważniejszych czynników jakie należy zmienić w krajowej produkcji jabłek jest poprawa ich jakości w sklepach. Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych oraz Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej, wspólnie podjęły się realizacji projektu „Polskie Jabłka Wysokie Jakości”. Jego celem jest promocja polskich jabłek oraz sprzedaż owoców najlepszej jakości, oznaczonych specjalnie przygotowanym nowym logo: Kings&Apples. Projekt jest finansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, którym zarządza Agencja Rynku Rolnego.
 
W celu ustalenia optymalnych parametrów jakościowych jabłek ze znakiem Kings&Apples ustanowiliśmy minimalne wymagania dotyczące kształtu, koloru i wyglądu zewnętrznego jabłek wybranych przez nas odmian. W tym celu wyznaczyliśmy również kilka najważniejszych punktów dotyczących produkcji jakie musi spełniać pojedynczy sadownik lub sadownicy zrzeszeni w grupach i organizacjach producenckich.
 
Producenci jabłek posługujący się znakiem jakości muszą przestrzegać zasad Integrowanej Produkcji Owoców. Promuje ona bezpieczne metody produkcji i ograniczenie stosowania środków ochrony roślin, które niewłaściwie użyte mogą mieć szkodliwy wpływ na zdrowie konsumentów. Ponadto producenci są zobowiązani do przestrzegania kodeksu Dobrej Praktyki Rolnictwa, czyli zasad z zakresu ochrony środowiska oraz porad, w jaki sposób ograniczać negatywne oddziaływanie rolnictwa na środowisko.
 
Dlaczego chcemy promować jabłka najwyższej jakości?
Należy pamiętać, że nieopłacalna będzie produkcja owoców niskiej jakości. Jeśli będziemy produkować 2,5–3,0 mln ton jabłek wówczas należy wyeksportować, co najmniej 600 tys. ton, ale tylko wysokiej jakości. W przypadku produkcji jabłek wysokiej jakości otrzymamy najwyżej 700 tys. ton. Udział ten trzeba szybko zwiększyć, co najmniej do 1 mln ton, aby móc eksportować te 600 tys. ton. Tym bardziej, że możliwy będzie tylko eksport jabłek wysokiej jakości.
Zdajemy sobie sprawę z tego, że jeśli nasz eksport będzie niższy, to znacznie niższe będą też ceny skupu jabłek. A więc w wielu gospodarstwach nieopłacalna będzie ich produkcja. Są jednak szanse, na znacznie większy eksport jabłek, również do krajów Europy Zachodniej, pod warunkiem, że jakość jabłek będzie spełniała warunki stawiane na tamtejszych rynkach.
Pamiętajmy, tylko możliwość oferowania na rynku jabłek wysokiej jakości zapewni opłacalność ich uprawy, a także naszą wysoką pozycję w Europie w ich produkcji i eksporcie. Projekt „Polskie Jabłka Wysokiej Jakości” został stworzony, aby pomóc polskim sadownikom w spełnianiu tych wymagań, jakie stawiają przednimi rynki zachodnie.
 
Najwyższa jakość w dobrej cenie
Podczas realizacji projektu „Polskie Jabłka Wysokiej Jakości” ważny był również aspekt cenowy. Importowane jabłka dostępne w polskich sklepach nie różnią się jakością od naszych markowych jabłek. Jednakże cena jednego importowanego jabłka wahała się od 1,99 do 2,45 zł, a naszych wysokiej jakości wynosiła około 1,0 zł. Uważam, że naszymi jabłkami wysokiej jakości możemy skutecznie konkurować z jabłkami importowanymi w kraju i zagranicą. Jest to bardzo ważny wniosek dla producentów specjalizujących się w produkcji jabłek deserowych.
W naszym kraju powoli wzrasta poziom jakości jabłek. Aby osiągnąć około 70% wysokiej jakości jabłek deserowych potrzebna jest zmiana w technologii produkcji, przechowywaniu i dystrybucji jabłek. Potrzebny jest większy zasób wiedzy fachowej i rynkowej w kwestii metod poprawiających jakość jabłek. Ważne, aby producenci byli świadomi jakie odmiany mają największe szanse na rynku krajowym i zagranicznym, jakie są koszty i opłacalność produkcji oraz jakie obowiązują przepisy dotyczące wymagań jakościowych w różnych krajach. 
 
Prof. dr hab. Eberhard Makosz

Więcej informacji udzielą:
 
Agata Bittner
abittner|publicrelations.pl| |abittner|publicrelations.pl
kom.: 604 978 848
tel: +48 22 488 41 59
 
Michał Dunin
michal.dunin|arbomedia.pl| |michal.dunin|arbomedia.pl
tel. kom: +48 609 033 504
tel: +48 22 592 46 16
 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem