Przerzedzanie kwiatów i zawiązków w sadach jabłoniowych
2010-05-05 00:00
Wiosna w pełni. Nadszedł czas na przerzedzanie zawiązków, które jest jednym z najistotniejszych zabiegów przeprowadzanych wiosną, ma bowiem ogromny wpływ na jakość owoców. W obecnej sytuacji, gdy najwyższą cenę osiągają jabłka o największych rozmiarach, przerzedzanie jest niezbędnym zabiegiem, aby uzyskać ze sprzedaży jak najwięcej pieniędzy.
Zabieg przerzedzania należy wykonać biorąc pod uwagę wiele czynników: odpowiedni termin przerzedzania, intensywność kwitnienia oraz zapylenie oraz w przypadku przerzedzania chemicznego dawkę preparatu i warunki klimatyczne panujące podczas tego zabiegu. Ważnym czynnikiem jest także podatność odmian na przerzedzanie.
Zabieg przerzedzania wykonuje się w kilku etapach, a o przerzedzaniu zawiązków trzeba pomyśleć jeszcze przed kwitnieniem i zakupić niezbędne preparaty.
Pierwszy krok stanowi chemiczne przerzedzanie kwiatów, na różnym etapie ich rozwoju. Preparaty chemiczne na bazie tiosiarczanu amonu i etefonu, a także mocznik, nadają się do zastosowania w okresie kwitnienia. Po kwitnieniu, kiedy opadnie większość płatków, można zastosować przerzedzacze na bazie kwasu 1-naftylooctowego (NAA), a gdy zawiązki osiągną 10-12 mm preparaty do tzw. przerzedzania późnego na bazie benzyloadeniny (BA) oraz mieszanki NAA i BA.
Żaden preparat, nawet najlepszy nie zastąpi jednak przerzedzania ręcznego, które jest kolejnym etapem kompleksowo wykonanego zabiegu przerzedzania. Doświadczone oko sadownika wyłapie każdy uszkodzony, zniekształcony i źle rozwinięty zawiązek.
Odpowiednim terminem dla ręcznego przerzedzania zawiązków jest koniec opadu czerwcowego.
Prowadzi się je według pewnych schematów:
- jako przerzedzanie korekcyjne po przerzedzaniu chemicznym
- w celu selekcji negatywnej zawiązków (usuwa się zawiązki małe, ordzawione, zniekształcone, uszkodzone przez grad i szkodniki)
- w celu rozrzedzenia zawiązków w owocostanach
- na tzw. odległość (pojedyncze, najdorodniejsze owoce pozostawia się w odległości ok. 20 cm)
Właściwie przeprowadzone przerzedzanie wpływa na prawidłowe i obfite owocowanie, ogranicza przemienność oraz ma wpływ na jakość owoców.
Źródło: fresh-market.pl (KZ)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zabieg przerzedzania należy wykonać biorąc pod uwagę wiele czynników: odpowiedni termin przerzedzania, intensywność kwitnienia oraz zapylenie oraz w przypadku przerzedzania chemicznego dawkę preparatu i warunki klimatyczne panujące podczas tego zabiegu. Ważnym czynnikiem jest także podatność odmian na przerzedzanie.
Szampion, James Grieve, Discovery | Zrzucają zawiązki bardzo łatwo |
Cortland | Samoistnie reguluje zawiązywanie podczas opadu czerwcowego |
Jonagold, grupa McIntosh | Bardzo łatwe przerzedzanie |
Gloster, Ligol, Paulared, Idared | Przeciętne do przerzedzania |
Gala, Golden Delicious, Elise | Trudniejsze do przerzedzania |
Elstar, Spartan, Fuji | Bardzo trudne do przerzedzania |
Zabieg przerzedzania wykonuje się w kilku etapach, a o przerzedzaniu zawiązków trzeba pomyśleć jeszcze przed kwitnieniem i zakupić niezbędne preparaty.
Pierwszy krok stanowi chemiczne przerzedzanie kwiatów, na różnym etapie ich rozwoju. Preparaty chemiczne na bazie tiosiarczanu amonu i etefonu, a także mocznik, nadają się do zastosowania w okresie kwitnienia. Po kwitnieniu, kiedy opadnie większość płatków, można zastosować przerzedzacze na bazie kwasu 1-naftylooctowego (NAA), a gdy zawiązki osiągną 10-12 mm preparaty do tzw. przerzedzania późnego na bazie benzyloadeniny (BA) oraz mieszanki NAA i BA.
Żaden preparat, nawet najlepszy nie zastąpi jednak przerzedzania ręcznego, które jest kolejnym etapem kompleksowo wykonanego zabiegu przerzedzania. Doświadczone oko sadownika wyłapie każdy uszkodzony, zniekształcony i źle rozwinięty zawiązek.
Odpowiednim terminem dla ręcznego przerzedzania zawiązków jest koniec opadu czerwcowego.
Prowadzi się je według pewnych schematów:
- jako przerzedzanie korekcyjne po przerzedzaniu chemicznym
- w celu selekcji negatywnej zawiązków (usuwa się zawiązki małe, ordzawione, zniekształcone, uszkodzone przez grad i szkodniki)
- w celu rozrzedzenia zawiązków w owocostanach
- na tzw. odległość (pojedyncze, najdorodniejsze owoce pozostawia się w odległości ok. 20 cm)
Właściwie przeprowadzone przerzedzanie wpływa na prawidłowe i obfite owocowanie, ogranicza przemienność oraz ma wpływ na jakość owoców.
Źródło: fresh-market.pl (KZ)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem