Sałata Iceberg
Sałata lodowa to najbardziej trwała sałata na rynku. Jeśli została prawidłowo wyprodukowana, można ją przechowywać nawet do czterech tygodni. Wymaga wysokiej wilgotności względnej (95-100%), temperatury bliskiej +1 st. C i atmosfery bez etylenu, gdyż jest na niego wrażliwa.
Obecnie, podczas kontroli jakości sałaty przyjmowanej do magazynu, należy zwrócić uwagę na:
- obecność przebarwień na liściach,
- uszkodzenia liści,
- obecność tipburna.
W obowiązkowej normie UE dla sałat, podane są wymagania jakościowe dla poszczególnych klas jakości. Sałata spełniająca wymagania klasy I musi mieć barwę liści charakterystyczną dla odmiany, bez przebarwień. Liście mogą być lekko uszkodzone, ale tylko zewnętrzne. W sałacie nie są dopuszczalne ślady tipburna. Niewielkie wady barwy, uszkodzenia liści zewnętrznych i niewielkie ślady tipburna dopuszczalne są tylko w klasie II.
Przebarwienia liści niedopuszczalne w klasie I Uszkodzenia liści niedopuszczalne w klasie I
Przebarwienia liści (w tym tipburn) to choroby fizjologiczne wywołane zbyt niską temperaturą podczas wzrostu, brakiem lub nadmiarem makro i mikroelementów. Główki z wadami barwy liści gorzej się przechowują, szybciej występują objawy zepsucia. Uszkodzone mechanicznie liście sałaty są również podatne na psucie. Trwałość handlowa takiej sałaty jest znacznie niższa.
Tipburn niedopuszczalny w klasie I
Odrębnym problemem są infekcyjne choroby sałat. Są to mączniak rzekomy i prawdziwy, szara pleśń, zgnilizna bakteryjna. Nawet niewielkie porażenie liści powoduje dalszy rozwój choroby podczas przechowywania sałaty. Taki towar nie nadaje się do wprowadzenia do obrotu.
Krystyna Szymańska
www.freshquality.pl