Z naszych danych korzystają instytuty, ministerstwa, sieci handlowe dołacz i Ty!

Kup teraz abonament!

Sałata Iceberg

2011-03-10 00:00

Sałata lodowa to najbardziej trwała sałata na rynku. Jeśli została prawidłowo wyprodukowana, można ją przechowywać nawet do czterech tygodni. Wymaga wysokiej wilgotności względnej (95-100%), temperatury bliskiej +1 st. C i atmosfery bez etylenu, gdyż jest na niego wrażliwa.

Obecnie, podczas kontroli jakości sałaty przyjmowanej do magazynu, należy zwrócić uwagę na:
- obecność przebarwień na liściach,
- uszkodzenia liści,
- obecność tipburna.

W obowiązkowej normie UE dla sałat, podane są wymagania jakościowe dla poszczególnych klas jakości. Sałata spełniająca wymagania klasy I musi mieć barwę liści charakterystyczną dla odmiany, bez przebarwień. Liście mogą być lekko uszkodzone, ale tylko zewnętrzne. W sałacie nie są dopuszczalne ślady tipburna. Niewielkie wady barwy, uszkodzenia liści zewnętrznych i niewielkie ślady tipburna dopuszczalne są tylko w klasie II.

          
     Przebarwienia liści niedopuszczalne w klasie I                             Uszkodzenia liści niedopuszczalne w klasie I

Przebarwienia liści (w tym tipburn) to choroby fizjologiczne wywołane zbyt niską temperaturą podczas wzrostu, brakiem lub nadmiarem makro i mikroelementów. Główki z wadami barwy liści gorzej się przechowują, szybciej występują objawy zepsucia. Uszkodzone mechanicznie liście sałaty są również podatne na psucie. Trwałość handlowa takiej sałaty jest znacznie niższa.


Tipburn niedopuszczalny w klasie I


Odrębnym problemem są infekcyjne choroby sałat. Są to mączniak rzekomy i prawdziwy, szara pleśń, zgnilizna bakteryjna. Nawet niewielkie porażenie liści powoduje dalszy rozwój choroby podczas przechowywania sałaty. Taki towar nie nadaje się do wprowadzenia do obrotu.


Krystyna Szymańska

www.freshquality.pl


 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem