Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Setna tradycyjna potrawa z Lubelszczyzny

2012-12-14 08:11

- Pielęgnowanie tradycji kulinarnych jest dobrym sposobem na podnoszenie jakości polskiej żywności, co ma duże znaczenie ekonomiczne. Lista służy promowaniu lokalnych tradycji kulinarnych – podkreśliła wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Zofia Szalczyk w Lublinie podczas spotkania z okazji wpisania setnego wyrobu z Lubelszczyzny na Listę Produktów Tradycyjnych.
 
Lista Produktów Tradycyjnych prowadzona jest od 8 lat, jest na niej obecnie 1017 produktów z całego kraju.

Z numerem setnym na Listę wpisano Woleńskie Kartoflaki zgłoszone przez Gminny Ośrodek Kultury w Woli Osowińskiej. Ta lokalna odmiana pyz, nadziewanych soczewicą, serem, kaszą gryczaną, bobem lub fasolą zdobywa sobie coraz większą popularność w regionie.
 
Z Lubelszczyzny w tym roku wpisano na listę 33 produkty. Jest wśród nich regionalne pieczywo i wyroby cukiernicze, m.in. Chleb Żytni Wygnanowski ze Stasina, Chleb Wiejski z Otrębami z Mikołajówki czy Piernik Żydowski z Jabłonnej. Jest wytłaczany tradycyjną metodą Olej Tarnogrodzki; są produkty wędliniarskie: Kiełbasa Wieprzowa i Szynka Wieprzowa z Krzczonowa, Kaszanka Pieczona z Dobrosławowa. Są napoje alkoholowe, jak Kordiał Żurawinowy Kraśnicki, Nalewka Ziemiańska z Przegalin Dużych czy Krupnik Pszczelowolski.
 
Aby dany produkt został wpisany na listę, wnioskodawca musi udokumentować, że był on wytwarzany co najmniej 25 lat temu. We wniosku, oprócz opisu składników i receptury danej potrawy, należy też uwzględnić zmiany, jakie zaszły w sposobie jej przyrządzania – podaje ogrodinfo.pl.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE