Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Super tłocznia z Błędowa

Po VII Konferencji Sadowniczej, odbywającej się na początku marca w Błędowie, wszyscy zainteresowani uczestnicy mogli zwiedzić nowo otwartą tłocznię soków w gospodarstwie państwa Wojtczaków z Katarzynowa. Jest to pierwsza tego typu instalacja w gminie.

Tłocznia Dariusza Wojtczaka należącego do Grupy Producenckiej posiada wydajność 500 l soku/godzinę, w zależności od odmiany. Do tego podłączony jest pasteryzator o pojemności również 500 l oraz nalewarka.

Jabłka z wywrotnicy trafiają do elewatora i pobierane są do prasy. Sok po wyciśnięciu z owoców trafia przewodami poprzez filtr do pasteryzatora, a resztki z owoców usuwane są z maszyny. Sok przechodzi przez dwa filtry, które trzeba czyści co godzinę. Zalecana temperatura pasteryzacji to 82°C. Z 1 kg jabłek powstaje około 0,7 l soku. Urządzenie to pozwala także na tłoczenie soku z gruszek, truskawek, borówek, a także z warzyw: marchwi czy buraków. Do jego obsługi potrzebne są 3 lub 4 osoby - podaje owocewarzywakwiaty.pl.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE