Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Oszukana kwaszona kapusta

2012-11-05 08:00

Prawdziwa kiszona kapusta jest jasna, elastyczna, tylko lekko kwaśna. Ta zakiszona chemicznie jest żółta, bardzo kwaśna i wiotka. Staje się taka przez zastosowany do kiszenia kwas askorbinowy i konserwanty, które zabijają pożyteczne bakterie – dowiadujemy się z Fakt-u.

Naturalna kapusta kiszona musi oddychać, nie można jej zamykać w folii. Musi mieć dostęp powietrza na przykład w wiaderku - mówi Agnieszka Rozmus, która sprzedaje warzywa i owoce z upraw ekologicznych.

Co znajdziemy w kapuście w folii?

Kapusta wspomagana chemią zawiera sztuczne polepszacze smaku, które wypierają naturalne składniki i minerały. Znajdziemy również konserwant E 202 (przeciwutleniacz) który zabija pożyteczne bakterie i prebiotyki zawarte w naturalnej kapuście. Konserwant jest dodawany do kapusty, bo sprawia że ma ona dłuższy termin przydatności, ale jest kompletnie bez wartości odżywczej. Znajdziemy także, kwas askorbinowy. Występuje on naturalnie w witamienie C, ale ten sztuczny sprawia, że kapusta żółknie i jest bardzo kwaśna. Również wypłukuje naturalne witaminy. 

Naturalnie kiszona kapusta to samo zdrowie

Kapusta kiszona pomaga w budowaniu odporności organizmu, działa na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci, ma działanie ochronne przed wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki i przyspieszają proces ich starzenia. Ta w folii nie ma żadnych wartości, bo zabijają je sztuczne składniki – mówi dietetyk Tomasz Remus z Białegostoku.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE