Wzrost eksportu żywności
2013-06-07 10:16
Źródło:
www.fresh-market.pl za:DGP(mt)
- Afera z koniną nie odbiła się na wynikach eksportu także w II kw. 2013 br.. Można oczekiwać, że w całym roku eksport żywności zwiększy się o ok. 10 proc. Nie wykluczam, że wzrost może przekroczyć 12 proc. - mówi Michał Koleśnikow, analityk Banku BGŻ.
Oprócz mocnego złotego, za dalszym wzrostem eksportu przemawiają także dość dobre zbiory zbóż, owoców i warzyw.
Dlatego eksport żywności może sięgnąć w tym roku 19,3 mld euro, czyli byłby czterokrotnie wyższy niż w 2004 r., gdy wraz z wejściem Polski do Unii Europejskiej zniesione zostały bariery w handlu żywnością, podkreśla "DGP".
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Meksyk – spada eksport pomidorów do USA
2013-06-07 10:00
W tym roku eksport meksykańskich pomidorów do USA spadnie. Przyczyny leżą zarówno w polityce rzędu USA, jak i wynikają z niekorzystnych warunków pogodowych.
czytaj dalej
Eksportujemy więcej koncentratu jabłkowego
2013-06-07 08:48
W styczniu i lutym bieżącego roku eksport koncentratu jabłkowego z Polski osiągnął najwyższy w ostatnich 5 latach poziom – prawie 42 tys. ton - informują analitycy BGŻ powołujący się na dane z Eurostatu.
czytaj dalej
Co z tą ceną jabłek eksportowych
2013-06-06 13:16
Dziwne rzeczy dzieją się na rynku jabłek eksportowych. Dziś, w czwartek, eksporterzy kupują jabłka eksportowe w następujących cenach:
czytaj dalej