Żywność w tym roku podrożeje o ok. 3 proc.
2013-01-02 09:24
W pierwszej połowie 2013 r. żywność może podrożeć, ale dwukrotnie mniej niż w 2012 r., gdy ceny wzrosły aż o 5,2 proc. Jest to tym bardziej prawdopodobne, że w związku z obniżką cen gazu, koszty produkcji nie wzrosną - tłumaczy Świetlik.
Natomiast - zdaniem Świetlik - w całym 2013 r. żywność nie powinna podrożeć więcej niż o 3 proc., a może nawet wzrost cen nie przekroczy 2,5 proc.
W ocenie Instytutu, w najbliższych miesiącach najbardziej może podrożeć mięso: wołowina i wieprzowina a nieznacznie - artykuły mleczarskie i warzywa.
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Bazar nisko przetworzonej żywności
2012-12-21 12:20
Dzisiaj popołudniu w Gdańsku organizowany jest bazar nisko przetworzonej żywności, na którym będzie można kupić produkty bezpośrednio od rolników.
czytaj dalej
Eksportujesz żywność do USA?
2012-12-14 10:48
Każdy amerykański lub zagraniczny zakład żywnościowy musi odnowić rejestrację w Food and Drug Administration przed 31 grudnia 2012 r.
czytaj dalej
Rośnie rynek zdrowej żywności
2012-12-13 10:21
Rocznie sprzedaż ekologicznych produktów zwiększa się o ponad 20 proc. Do 2015 roku rynek będzie wart 700 mln zł, wobec obecnych 450 mln zł – podaje portalspozywczy.pl.
czytaj dalej
Ekologiczna żywność bez GMO oznaczona
2012-12-12 09:42
W produkcji ekologicznej nie wolno wykorzystywać GMO. Zgodnie z rozporządzeniem unijnym z 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych niedozwolone jest też stosowanie produktów GMO.
czytaj dalej