Dlaczego warto sięgać po drób tradycyjny?
Jakie zalety ma drób ekologiczny?
Mięso z gospodarstw BIO jest bardzo wartościowym artykułem spożywczym, gdyż jest bardzo bogate w cenne wartości odżywcze. Drób tradycyjny posiada więcej białka od mięsa, które jest hodowane w konwencjonalny sposób. Ma też mniej tłuszczu w porównaniu z mięsem wołowym i wieprzowym, po które lubią sięgać Polacy. Drób ekologiczny, ze względu na swoje cenne właściwości, znakomicie sprawdza się jako jeden z głównych elementów diety lekkostrawnej czy odchudzającej, a także i diety dla sportowców. Produkt ten jest także popularny wśród najmłodszych – ze względu na łagodny smak – i wśród osób starszych – ze względu na to, że nie powoduje nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych.
Na czym polega hodowla drobiu z wolnego wybiegu?
Hodowla ekologiczna to dość złożony proces. Pierwszą rzeczą, jaką muszą zrobić rolnicy, jest wybór odpowiedniego gatunku drobiu. Najlepiej sprawdzi się rasa odporna na choroby i przystosowana do pobierania pokarmu w naturalny sposób na wolnym wybiegu. Indyk i kurczak z wolnego wybiegu mają dostęp do zdrowego i naturalnego pożywienia, a także i świeżej wody, światła słonecznego, czystego powietrza i mają sporą przestrzeń do spacerowania czy rozprostowania skrzydeł. Zwierzęta hodowane w konwencjonalnych gospodarstwach najczęściej otrzymują modyfikowaną paszę. W hodowlach tradycyjnych stosuje się wyłącznie naturalne pożywienie i takie dodatki jak zioła, owoce, ślimaki czy dżdżownice, które wspomagają procesy trawienne u ptaków. Drób jest dość wymagający w hodowli – potrzebuje wielu zróżnicowanych składników mineralnych, dlatego zwierzęta te powinny otrzymywać także skorupki ekologicznych jaj, popiół drzewny, nasiona pokrzyw czy rozdrobnione igliwia sosny i jodły.
Drób bez hormonów
Ekologiczny drób to także drób bez hormonów. Zwierzęta, które są hodowane w gospodarstwach BIO nie otrzymują hormonów, ani też innych preparatów, które mają za zadanie przyspieszyć ich wzrost bądź sprawić, aby bardziej urosły. Co ważne, w paszy tych zwierząt nigdy nie stosuje się również GMO, czyli genetycznie modyfikowanej żywności.
Drób bez antybiotyków
Tradycyjny drób to także drób bez antybiotyków. Z racji tego, iż gospodarstwa ekologiczne wybierają rasy ptaków, które są bardzo odporne na choroby, większość indyków i kurczaków nie musi otrzymywać antybiotyków w ciągu swojego życia. Tym sposobem można otrzymać zdrowy drób bez antybiotyków, który jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.
Drób tradycyjny w kuchni
Drób bez hormonów i antybiotyków jest ceniony nie tylko dlatego, że jest niezwykle zdrowy i pozwala dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych – taki produkt jest również bardzo smaczny. Można przygotować z niego lekkostrawne dania obiadowe, a także i zdrowe zupy, takie jak rosół. Warto zaznaczyć, że tego typu produkty warto kupować ze sprawdzonych miejsc, takich jak sklep ekologiczny - https://organic24.pl/category/mieso-ekologiczne-drob. Kupując w takich miejscach można mieć pewność, że wybiera się zdrowe i smaczne mięso, które ma pozytywny wpływ na zdrowie.