Standardy rekomendowane
2014-01-08 10:27
Standard nr FFV – 60 dotyczy roszponki, FFV – 62 dotyczy pigwy, FFV – 63 persymony. Normy te nie są obowiązkowe, ale większość handlowców opiera się na nich zamawiając towar. Standardy te można znaleźć na stronie unece.org.
Jednym z problemów rynku w Polsce będzie dopuszczenie występowania przebarwień miąższu w persymonie inaczej nazywane plamy cukrowe. Wada zwykle nie jest akceptowana przez klientów. Standard dopuszcza przebarwienia (zbrązowienia) do 1/3 powierzchni przekroju owocu w klasie I i 1/2 w klasie II. Poniżej zdjęcia przebarwień.

Jednym z problemów rynku w Polsce będzie dopuszczenie występowania przebarwień miąższu w persymonie inaczej nazywane plamy cukrowe. Wada zwykle nie jest akceptowana przez klientów. Standard dopuszcza przebarwienia (zbrązowienia) do 1/3 powierzchni przekroju owocu w klasie I i 1/2 w klasie II. Poniżej zdjęcia przebarwień.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Winogrona – zróżnicowana jakość, zróżnicowana cena
2013-12-05 18:24
Na polskim rynku wciąż dominują winogrona z Włoch, jednak ze względu na kończący się sezon ich podaż maleje, a ceny bardzo różnicują się pod względem jakości.
czytaj dalej
czytaj dalej
Słaba jakość brzoskwiń i nektarynek?
2013-10-23 10:22
Zakup brzoskwiń i nektarynek z Hiszpanii to w ostatnim czasie nie lada wyzwanie. Można trafić na owoce smaczne i dobre, ale można też kupić owoce nie nadające się do konsumpcji. Co gorsza z zewnątrz nie widać większej różnicy.
czytaj dalej
czytaj dalej
Pomidory – jakość się różnicuje
2013-10-08 15:00
Coraz większe zróżnicowanie w jakości pomidorów szklarniowych, to niezawodna oznaka tego, że zaczynamy zbliżać się powoli do końca sezonu.
czytaj dalej