Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Standardy rekomendowane

2014-01-08 10:27
Standard nr FFV – 60 dotyczy roszponki, FFV – 62 dotyczy pigwy, FFV – 63 persymony. Normy te nie są obowiązkowe, ale większość handlowców opiera się na nich zamawiając towar. Standardy te można znaleźć na stronie unece.org.

Jednym z problemów rynku w Polsce będzie dopuszczenie występowania przebarwień miąższu w persymonie inaczej nazywane plamy cukrowe. Wada zwykle nie jest akceptowana przez klientów. Standard dopuszcza przebarwienia (zbrązowienia) do 1/3 powierzchni przekroju owocu w klasie I i 1/2 w klasie II. Poniżej zdjęcia przebarwień.

Słowa kluczowe: jakość, sprzedaż, normy
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE