Opakowania
Technologia ozonowa dezynfekuje paletyzowane i niezmywalne produkty w zamkniętym środowisku.
2025-02-13 00:00
Kontener typu plug-and-play, którego rozmiar jest określany przez liczbę palet, które będą dezynfekowane w nim codziennie, został opracowany przez agronomistę Helmuta Leili. Ilość odpadów spożywczych w systemie oraz zanieczyszczenie świeżych produktów spożywczych jako coraz większe wyzwanie z zakresu bezpieczeństwa żywności zirytowało go i
czytaj dalej
RHS zaleca siedem sezonowych warzyw na luty, aby zmniejszyć przewożenie żywności i ilość plastiku w Wielkiej Brytanii.
2025-02-13 00:00
Dostępność owoców i warzyw przez cały rok stanowi wyzwanie dla brytyjskich ogrodników skupionych na zrównoważonym rozwoju. Organizacja charytatywna zajmująca się ogrodnictwem zachęca do kupowania tylko sezonowych produktów w lutym, aby zminimalizować dystans żywnościowy i zmniejszyć zużycie plastiku. Podczas gdy pomidory i truskawki są...
czytaj dalej
Owoce takie jak truskawki i maliny charakteryzują się krótkim okresem przydatności do spożycia po zbiorze. Zaledwie kilka dni świeżości na sklepowych półkach przekłada się na znaczne straty ekonomiczne. Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego
Owoce takie jak truskawki i maliny mają krótki okres przydatności do spożycia po zbiorze. Zaledwie kilka dni świeżości na półkach sklepowych prowadzi do znacznych strat ekonomicznych. Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego... czytaj dalej
IFPA planuje uruchomić pokaz hodowców na konferencji florystycznej.
2025-02-13 00:00
Międzynarodowe Stowarzyszenie Producentów Świeżych Warzyw (IFPA) rozpocznie swoje Breeder Showcase, wydarzenie networkingowe odbywające się na Konferencji Florystycznej, zaprojektowane w celu promowania osobistych połączeń między hodowcami, producentami i nabywcami w branży hodowli roślin ozdobnych. To spotkanie zapewnia.
czytaj dalej
Panel dyskutuje o zakazie opakowań plastikowych dla owoców i warzyw o wadze poniżej 1,5 kg w UE.
2025-02-13 00:00
Podczas targów Fruit Logistica, panel zorganizowany przez ProFood i Freshfel Europe omówił Rozporządzenie w sprawie Opakowań i Odpadów Opakowaniowych (PPWR) oraz jego implikacje dla jednolitego rynku europejskiego. Skupiono się na zakazie stosowania plastikowych opakowań dla owoców i warzyw o wadze poniżej 1,5 kg, z obawami dotyczącymi potencjalnych...
czytaj dalej
Technologia ozonowa dezynfekuje paletyzowane i nie do mycia produkty w zamkniętym środowisku.
2025-02-13 00:00
Kontener typu plug-and-play, którego rozmiar jest określany przez liczbę palet, które będą dezynfekowane w nim każdego dnia, został opracowany przez agronoma Helmuta Leiliego. Ilość odpadów spożywczych w systemie oraz zanieczyszczenie świeżych produktów spożywczych jako rosnące wyzwanie dla bezpieczeństwa żywności irytowało go i
czytaj dalej
UE wprowadza nowe przepisy dotyczące odpadów opakowaniowych w celu zmniejszenia emisji i zwiększenia recyklingu.
2025-02-13 00:00
Rozporządzenie dotyczące opakowań i odpadów opakowaniowych wchodzi w życie z nowymi środkami mającymi na celu dalsze zwalczanie wyzwań środowiskowych spowodowanych nadmiernym pakowaniem. Znacznie zmniejszy emisje gazów cieplarnianych, zużycie wody oraz koszty środowiskowe w przemyśle opakowaniowym. Jednocześnie,
czytaj dalej
Prawie wszystkie sklepy, które odwiedziliśmy w czwartek, 13 lutego, miały już truskawki na półkach. Przeważały owoce z Egiptu i Hiszpanii, ale znaleźliśmy także truskawki z Maroka. Były one dostępne w różnych opakowaniach, począwszy od 125 g pudełek, aż do opakowań po 340 g.
czytaj dalej
Lekkie drewniane opakowania FEDEMCO mają mniejszy wpływ na środowisko, zgodnie z badaniem przeprowadzonym przez Uniwersytet w Walencji.
2025-02-12 00:00
FRUIT LOGISTICA, światowe targi branży produktów świeżych, które odbywają się w Berlinie, zostały wybrane przez FEDEMCO do zaprezentowania zrównoważonych atutów lekkich opakowań drewnianych. Międzynarodowy koordynator hiszpańskiej Federacji Opakowań i Pakowania,
czytaj dalejGRUPO UNIQ wzmacnia swoje zaangażowanie w zrównoważony rozwój i innowacje na targach Fruit Logistica 2025.
2025-02-12 00:00
Grupa UNIQ uczestniczyła w targach z głównym celem nawiązania kontaktu z klientami i dostawcami branży opakowań. Głównym celem było zaproponowanie rozwiązań chroniących produkty rolnicze podczas transportu, szczególnie podkreślając wykorzystanie tektury falistej.
czytaj dalej
Podejście pragmatyczne oparte na danych jest tym, czego żąda sektor warzywno-owocowy, aby omówić implikacje implementacji Rozporządzenia w sprawie Opakowań i Odpadów Opakowaniowych (PPWR). Dyskusja odbyła się podczas okrągłego stołu zorganizowanego przez ProFood i Freshfel.
czytaj dalej
"Nowe przepisy dotyczące opakowań plastikowych pozbawione są sensu"
2025-02-12 00:00
Grecka branża opakowań plastikowych nie będzie w stanie dostosować się do nowej rzeczywistości, jaką ma przynieść nowe rozporządzenie UE 2025/40 dotyczące opakowań na owoce i warzywa - twierdzi pan Xenofon Papakostopoulos, grecki producent opakowań plastikowych. "Takie regulacje pozbawione są jakiegokolwiek sensu. Co będzie
czytaj dalej
UE wprowadza nowe przepisy dotyczące odpadów opakowaniowych w celu ograniczenia emisji i zwiększenia recyklingu.
2025-02-12 00:00
Rozporządzenie dotyczące opakowań i odpadów opakowaniowych wchodzi w życie z nowymi środkami mającymi na celu dalsze radzenie sobie z wyzwaniami środowiskowymi wynikającymi z nadmiernego pakowania. Znacznie ograniczy emisje gazów cieplarnianych, zużycie wody oraz koszty środowiskowe w branży opakowaniowej. Jednocześnie,
czytaj dalej
Dziesięciolecia po tym, jak firma NZ Hothouse Ltd rozpoczęła zbieranie deszczówki do nawadniania swoich pomidorów i ogórków, teraz firma testuje przędzę i zaciski na owocach, które można kompostować i ma nadzieję wdrożyć je na terenie całej firmy tak szybko, jak to możliwe. Ten krok pozwoli zaoszczędzić imponującą ilość 12 000 km plastikowej przędzy.
czytaj dalej
Carby Label i Limonello razem, aby podkreślić wartość cytryny z Rocca Imperiale IGP.
2025-02-12 00:00
Carby Label®, firma specjalizująca się w produkcji etykiet, folii i opakowań dla sektora warzywno-owocowego, udostępnia swoim partnerom swoje bogate doświadczenie w celu zapewnienia innowacyjnych i zrównoważonych rozwiązań. Przykładem tego jest współpraca z Konsorcjum Producentów.
czytaj dalej
Organizacja Pracodawców Przemysłu Spożywczego Wspólnoty Walencji (FEDACOVA) i centrum technologiczne ITENE podpisały umowę o współpracy w celu promowania innowacji w
czytaj dalejFRUIT LOGISTICA, światowy kongres branży świeżych produktów spożywczych odbywający się w Berlinie, został wybrany jako okazja przez FEDEMCO
czytaj dalejJadalna błona biologiczna z odpadów spożywczych podwaja okres przydatności truskawek do spożycia.
2025-02-12 00:00
Badacze z Instytutu Chemii w São Carlos na Uniwersytecie w São Paulo (IQSC-USP) opracowali jadalną folię biodegradowalną z odpadów rolniczych i przemysłu rybnego. Ta folia może przedłużyć trwałość truskawek (Fragaria x ananassa Duch) poprzez zmniejszenie utraty wagi i opóźnienie.
czytaj dalej
Łatwo psujące się owoce, takie jak truskawki i maliny, mają ograniczoną trwałość po zbiorze, co często skutkuje stratami ekonomicznymi z powodu ich krótkiego okresu przydatności do spożycia w środowisku detalicznym. Badacze z Wydziału Nauk o Nabiale i Żywności na Uniwersytecie Stanu Dakota Południowa zajmują się tym problemem, poprzez...
czytaj dalej