Produkcja i uprawa
Rumunia – największy europejski producent śliwek
2006-03-18 00:00
Wśród krajów europejskich dominująca rolę w produkcji śliwek odgrywa Rumunia. Poziom produkcji w latach 1995-2005 wyniósł tam 500-560 tys. ton.
Kraje byłej czytaj dalej
Kraje byłej czytaj dalej
Chiny - galopujące tempo produkcji
2006-03-09 00:00
Światowe zbiory cebuli kształtowały się w 2003 r. na poziomie 53 mln ton. Największa produkcja zlokalizowana jest na kontynencie azjatyckim (ok. 60%), a najsilniej rozwijającym się krajem
czytaj dalej
Niemcy liczącym się producentem soku jabłkowego
2006-02-11 00:00
Ważnym producentem koncentratu soku jabłkowego są Niemcy. Produkcja jest w tym kraju bardzo zbliżona do polskiej i wynosi ok. 100 tys. ton.
Aż 65,5 tys. ton polskiej czytaj dalej
Aż 65,5 tys. ton polskiej czytaj dalej
Wysoka produkcja śliwek w krajach Unii Europejskiej
2006-02-09 00:00
W latach 1995-2005 kraje Unii Europejskiej ukształtowały produkcję śliwek na poziomie 886 tys. ton (1997 r.) – 1135 tys. ton (2002 r.).
Dominującą rolę odgrywają Niemcy z czytaj dalej
Dominującą rolę odgrywają Niemcy z czytaj dalej
Optymistyczne prognozy
2006-00-00 00:00
Według ostatnich szacunków GUS, zbiory owoców jagodowych mają wynieść 522 tys. ton, tj. o ok. 4% więcej niż rok temu.
Produkcja truskawek ma wzrosnąć do 192 tys. ton, tj. czytaj dalej
Produkcja truskawek ma wzrosnąć do 192 tys. ton, tj. czytaj dalej
Produkcja gruszek w Polsce w latach 1997-2006
2006-00-00 00:00
W latach 1997-2006 najwięcej gruszek - tj. 92 tys. ton, zebrano w roku 2002.
W 2006 r. GUS szacuje zbiory na poziomie 60 tys. ton, czyli o około 2% wyższe niż w roku czytaj dalej
W 2006 r. GUS szacuje zbiory na poziomie 60 tys. ton, czyli o około 2% wyższe niż w roku czytaj dalej
Polskie strategiczne produkty ogrodnicze w eksporcie
2006-00-00 00:00
Do strategicznych produktów ogrodniczych eksportowanych z Polski należą:
świeże i przetworzone owoce jagodowe oraz inne owoce miękkie (wiśnie, śliwki) jabłka świeże czytaj dalej
świeże i przetworzone owoce jagodowe oraz inne owoce miękkie (wiśnie, śliwki) jabłka świeże czytaj dalej
Produkcja pomidorów spod osłon w Polsce w latach 1997-2006
2006-00-00 00:00
Według informacji GUS, w okresie 1997-2006 najwyższą produkcję pomidorów pod osłonami, tj. 393 tys. ton odnotowano w roku 2002. To dwa razy więcej niż w 1997 r.
czytaj dalej
czytaj dalej
USA i Kanada niedoścignione w produkcji czarnych jagód
2006-00-00 00:00
Spośród czarnych jagód istnieją na rynku gatunki leśne i uprawne. Wśród tych drugich wyróżnia się: Vaccinium corymbosum i Vaccinium australe (uprawiana na północy
czytaj dalej
Produkcja oraz powierzchnia areału aronii i borówki wysokiej dynamicznie wzrastają. Owoce te zaliczane są do grupy tzw. pozostałych owoców jagodowych.
W 2006 r. GUS szacuje, czytaj dalej
W 2006 r. GUS szacuje, czytaj dalej
Serbia przoduje w produkcji jeżyn
2006-00-00 00:00
Oficjalna statystyka, dotycząca produkcji jeżyn i handlu nimi na rynku europejskim nie jest znana. Źródła “Foodnews” i “Fruit & Vegetable Markets” dysponują jedynie
czytaj dalej
Co to jest produkcja integrowana i jakie są jej wymagania?
2006-00-00 00:00
Produkcja integrowana, prowadzona jest od 1990 r. Warunkiem uzyskania zaświadczeń IPO jest spełnienie przez sadowników następujących wymagań:
produkcję integrowaną prowadzi się
czytaj dalej
Produkcja czereśni w Polsce w latach 1997-2006
2006-00-00 00:00
W okresie 1997–2006 najwyższa produkcja czereśni miała miejsce w roku 2004 i wynosiła 48 tys. ton. Na uwagę zasługuje fakt, że powierzchnia sadów była wówczas niższa niż w
czytaj dalej
Kalafiory i brokuły szansą dla polskich producentów
2006-00-00 00:00
Według FAMMU/FAPA, zbiory kalafiorów w 2006 r. będą w Unii Europejskiej o 10% mniejsze niż w roku ubiegłym.
Produkcja brokułów utrzyma się prawdopodobnie na tym samym
czytaj dalej
Orzechy - margines produkcji sadowniczej w Polsce
2006-00-00 00:00
Orzechy zarówno włoskie jak i laskowe są cennym surowcem dla przemysłu cukierniczego i piekarniczego.
Orzechy włoskie wykorzystywane są w przemyśle czytaj dalej
Orzechy włoskie wykorzystywane są w przemyśle czytaj dalej
Produkcja moreli w Polsce w latach 2002-2006
2006-00-00 00:00
Produkcja moreli stanowi niewielki procent w skali produkcji owoców ogółem. W latach 2002-2006 najwięcej moreli zebrano w 2004 r., tj. 4,9 tys. ton.
W 2006 r. GUS szacuje czytaj dalej
W 2006 r. GUS szacuje czytaj dalej
Produkcja gruszek w “starej” Unii porównywalna z ubiegłoroczną
2006-00-00 00:00
FAMMU/FAPA podaje (na podstawie “Fruit & Vegetable Markets”), że zbiory gruszek w krajach Piętnastki w roku bieżącym, będą zbliżone do zeszłorocznych plonów. GUS
czytaj dalej
Produkcja pozostałych warzyw spod osłon w Polsce w latach 1997-2006
2006-00-00 00:00
Według informacji GUS, w ciągu lat 2002-2005 produkcja i areał upraw warzyw pod osłonami obniżyły się
Szacunek IERiGŻ wskazuje, ze w roku 2006 produkcja tych czytaj dalej
Szacunek IERiGŻ wskazuje, ze w roku 2006 produkcja tych czytaj dalej
Azja kolebką produkcji czosnku
2006-00-00 00:00
Czosnek mieści się w grupie 20 najważniejszych gatunków warzyw uprawianych w świecie. Jego globalna produkcja wyniosła w 2003 r. ok. 4 mln ton i wzrosła w stosunku do lat 90.
czytaj dalej
Nic nie powstrzyma produkcji jagód w Niemczech
2006-00-00 00:00
Zwiększyła się uprawa jagód w Niemczech. Około 150 rolników zajmuję się produkcją tych właśnie owoców. W skali roku, zbiory osiągają tam poziom 1500 ton. Dla porównania,
czytaj dalej