Produkcja i uprawa
Produkcja pomidorów spod osłon w Polsce w latach 1997-2006
2006-00-00 00:00
Według informacji GUS, w okresie 1997-2006 najwyższą produkcję pomidorów pod osłonami, tj. 393 tys. ton odnotowano w roku 2002. To dwa razy więcej niż w 1997 r.
czytaj dalej
czytaj dalej
USA i Kanada niedoścignione w produkcji czarnych jagód
2006-00-00 00:00
Spośród czarnych jagód istnieją na rynku gatunki leśne i uprawne. Wśród tych drugich wyróżnia się: Vaccinium corymbosum i Vaccinium australe (uprawiana na północy
czytaj dalej
Produkcja oraz powierzchnia areału aronii i borówki wysokiej dynamicznie wzrastają. Owoce te zaliczane są do grupy tzw. pozostałych owoców jagodowych.
W 2006 r. GUS szacuje, czytaj dalej
W 2006 r. GUS szacuje, czytaj dalej
Serbia przoduje w produkcji jeżyn
2006-00-00 00:00
Oficjalna statystyka, dotycząca produkcji jeżyn i handlu nimi na rynku europejskim nie jest znana. Źródła “Foodnews” i “Fruit & Vegetable Markets” dysponują jedynie
czytaj dalej
Co to jest produkcja integrowana i jakie są jej wymagania?
2006-00-00 00:00
Produkcja integrowana, prowadzona jest od 1990 r. Warunkiem uzyskania zaświadczeń IPO jest spełnienie przez sadowników następujących wymagań:
produkcję integrowaną prowadzi się
czytaj dalej
Produkcja czereśni w Polsce w latach 1997-2006
2006-00-00 00:00
W okresie 1997–2006 najwyższa produkcja czereśni miała miejsce w roku 2004 i wynosiła 48 tys. ton. Na uwagę zasługuje fakt, że powierzchnia sadów była wówczas niższa niż w
czytaj dalej
Kalafiory i brokuły szansą dla polskich producentów
2006-00-00 00:00
Według FAMMU/FAPA, zbiory kalafiorów w 2006 r. będą w Unii Europejskiej o 10% mniejsze niż w roku ubiegłym.
Produkcja brokułów utrzyma się prawdopodobnie na tym samym
czytaj dalej
Orzechy - margines produkcji sadowniczej w Polsce
2006-00-00 00:00
Orzechy zarówno włoskie jak i laskowe są cennym surowcem dla przemysłu cukierniczego i piekarniczego.
Orzechy włoskie wykorzystywane są w przemyśle czytaj dalej
Orzechy włoskie wykorzystywane są w przemyśle czytaj dalej
Produkcja moreli w Polsce w latach 2002-2006
2006-00-00 00:00
Produkcja moreli stanowi niewielki procent w skali produkcji owoców ogółem. W latach 2002-2006 najwięcej moreli zebrano w 2004 r., tj. 4,9 tys. ton.
W 2006 r. GUS szacuje czytaj dalej
W 2006 r. GUS szacuje czytaj dalej
Produkcja gruszek w “starej” Unii porównywalna z ubiegłoroczną
2006-00-00 00:00
FAMMU/FAPA podaje (na podstawie “Fruit & Vegetable Markets”), że zbiory gruszek w krajach Piętnastki w roku bieżącym, będą zbliżone do zeszłorocznych plonów. GUS
czytaj dalej
Produkcja pozostałych warzyw spod osłon w Polsce w latach 1997-2006
2006-00-00 00:00
Według informacji GUS, w ciągu lat 2002-2005 produkcja i areał upraw warzyw pod osłonami obniżyły się
Szacunek IERiGŻ wskazuje, ze w roku 2006 produkcja tych czytaj dalej
Szacunek IERiGŻ wskazuje, ze w roku 2006 produkcja tych czytaj dalej
Azja kolebką produkcji czosnku
2006-00-00 00:00
Czosnek mieści się w grupie 20 najważniejszych gatunków warzyw uprawianych w świecie. Jego globalna produkcja wyniosła w 2003 r. ok. 4 mln ton i wzrosła w stosunku do lat 90.
czytaj dalej
Nic nie powstrzyma produkcji jagód w Niemczech
2006-00-00 00:00
Zwiększyła się uprawa jagód w Niemczech. Około 150 rolników zajmuję się produkcją tych właśnie owoców. W skali roku, zbiory osiągają tam poziom 1500 ton. Dla porównania,
czytaj dalej
Produkcja oraz powierzchnia areału aronii i borówki wysokiej dynamicznie wzrastają. Owoce te zaliczane są do grupy tzw. pozostałych owoców jagodowych.
W 2006 r. GUS szacuje, że ich
czytaj dalej
Unia Europejska docenia producentów pomidorów
2006-00-00 00:00
Unia Europejska wspiera polski przemysł pomidorowy - głównie produkcję koncentratu i pomidorów mrożonych. Członkowie organizacji producentów otrzymują stałe dopłaty od tony
czytaj dalej
Główne centra produkcji czosnku w Polsce
2006-00-00 00:00
Uprawa czosnku w Polsce mieści się na powierzchni ok. 3000 ha. Jego produkcja wynosi rocznie ok.15-20 tys. ton.
Zlokalizowana jest głównie w czterech obszarach kraju: czytaj dalej
Zlokalizowana jest głównie w czterech obszarach kraju: czytaj dalej
Producenci pietruszki mogą spać spokojnie
2006-00-00 00:00
Podczas ostatnich miesięcy letnich, panujące w naszym kraju warunki pogodowe nie sprzyjały wegetacji warzyw korzeniowych, w tym również pietruszki. Jej producenci uzyskują
czytaj dalej
Mało owoców dla Polaków
2006-00-00 00:00
Polska produkcja truskawek deserowych w porównaniu z rynkami innych państw Unii Europejskiej (Piętnastki) jest raczej skromna.
W sezonie 2000/2001 zebraliśmy ok. 41 tys. czytaj dalej
W sezonie 2000/2001 zebraliśmy ok. 41 tys. czytaj dalej
Czas na sadzonki
2006-00-00 00:00
Według prof. Makosza z Akademii Rolniczej w Lublinie, produkcja sadzonek truskawek wymaga przeprowadzenia licznych zmian.
W ostatnich latach ich jakość była mierna. Na czytaj dalej
W ostatnich latach ich jakość była mierna. Na czytaj dalej
Mniejsze zbiory w Serbii szansą dla polskich producentów
2006-00-00 00:00
Główny polski konkurent na rynku malin – Serbia – przewiduje w tym roku niższe zbiory.
Możliwe, że w stosunku do roku ubiegłego, plony będą mniejsze o 60%.
czytaj dalej
Możliwe, że w stosunku do roku ubiegłego, plony będą mniejsze o 60%.
czytaj dalej