Krzem - samo dobro dla roślin
Mimo, że krzem jest zaliczany do makroelementów, nie zaś do mikroelementów to związek ten bardzo pozytywnie wpływa na fizjologie rośliny. Rośliny mogą pobierać tylko te składniki pokarmowe, które są rozpuszczalne w wodzie. Niestety piasek (kamionka) jest praktycznie nierozpuszczalna w wodzie i dlatego jest formą niedostępną dla roślin.
Kwas ortokrzemowy
Jednak optymalnych warunkach składnik ten w formie kwasu ortokrzemowego jest wyjątkowo łatwo pobierany przez rośliny. Pobrany przez roślinę krzem jest w niej transportowany i odkładany w ścianach komórkowych, zwiększając ich sztywność i odporność na uszkodzenia mechaniczne. Grubsze i twardsze ściany komórkowe stanowią naturalną barierę dla patogenów, które wykazują mniejszą wirulencję wobec bogatych w krzem roślin.
Krzem na glinę
Każdy producent wie, że na gliniastym podłoży rośliny gorzej się rozwijają. Glina hamuje przenikanie związków przez glebę oraz rozwój systemu korzeniowego. Rozwiązaniem jest dodanie do takiej gleby związków krzemowych. Krzem z glinem tworzą nietoksyczne dla roślin związki. System korzeniowy drzew owocowych uprawianych w takich warunkach jest zdrowy i bardzo rozwinięty. Dodatkowo związki krzemu hamują rozwój takich patogenów jak grzyby.
Należy stosować się do zaleceń producenta
Zaleca się stosowanie krzemu w formie kwasu ortokrzemowego. Dawkowanie oraz używanie należy dostosować do zaleceń producenta. Większość preparatów stosuje się w okresie około kwitnienia, kiedy następuje podział komórkowy w roślinie – uzyskuje się wtedy największą skuteczność. Ciekawostką jest, że w krajach Beneluksu spotykane są preparaty do listne z krzemem.
Na podstawie artykułu „Krzem – powszechny, ale niedoceniony” autorstwa dr Marka Koniecznego i dr Andrzeja Grenda z miesięcznika „Hasło Ogrodnicze” nr 12/2012.