Produkcja
Produkcja awokado w Peru znowu rośnie.
2025-02-10 12:00
"Firma doradcza stwierdziła: „Ponieważ rośliny miały okres odpoczynku, przewiduje się znacznie wyższą produkcję, o ile pogoda i inne czynniki zewnętrzne będą sprzyjające”. Jednak ten wzrost wiąże się z poważnymi wyzwaniami, takimi jak zapewnienie dobrej...”
czytaj dalej
Kotwica ratunkowa dla owadów? Uniwersytet i Instytut Badawczy Wageningen opracowuje nieodparte rośliny użytkowe.
2025-02-10 11:00
W przeciwieństwie do zarządzania środowiskiem rolniczym, badacze nie chcą uczynić środowiska bardziej atrakcyjnym dla zapylaczy, takich jak dzikie pszczoły i motyle, ale dla roślin uprawnych. "Dążymy do sytuacji, która byłaby korzystna zarówno dla rolników, jak i dla insektów" - mówi Andries Temme, naukowiec.
czytaj dalej
UNIKA: Doskonalenie zawodowe z modułem studialnym "Produkcja ziemniaków" - Rejestracja już możliwa
2025-02-10 11:00
Moduł jest skierowany do wszystkich zainteresowanych ziemniakami - od osób początkujących i osób zmieniających zawód po doświadczonych specjalistów z branży rolniczej, handlu, przetwórstwa oraz przed i po procesie produkcji. Brak wymagań dotyczących wykształcenia akademickiego.
czytaj dalej
Produkcja awokado w Peru odbija się od dna.
2025-02-10 11:00
Produkcja awokado w Peru ma wzrosnąć o ponad 23 procent w 2025 roku. Zaledwie kilka dni przed rozpoczęciem sezonu – który trwa od lutego do września, oczekiwania na udaną kampanię są wysokie, jak informuje FreshFruit Peru.
czytaj dalej
W porównaniu do średniej z ostatnich sześciu lat, ogólny zbór jagód krzewów w 2024 roku zmniejszył się o 10,5%. Ostatni niższy zbór niż w 2024 roku odnotowano w 2020 roku, kiedy wyniósł 35 800 ton.
czytaj dalej
GlobalGAP podkreśla istotną rolę drobnych producentów rolnych.
2025-02-10 10:00
Transformacja łańcuchów dostaw i zwiększenie odporności globalnych systemów żywnościowych poprzez przyjęcie przez drobnych rolników odpowiedzialnych praktyk rolniczych były tematem panelowej dyskusji zorganizowanej przez GlobalGAP na tegorocznej Fruit Logistica.
czytaj dalej
USA (NY): Nowa szklarnia otrzymuje zgodę w hrabstwie St. Lawrence
2025-02-10 00:00
Szklarnia w mieście Massena otrzymała wstępną zgodę od Rady Planowania Hrabstwa St. Lawrence, ale z kilkoma warunkami. Obiekt o powierzchni ponad 453 000 stóp kwadratowych będzie zajmował około 10 akrów i ma za zadanie dostarczać świeże produkty na północny wschód, w tym uprawy takie jak sałata...
czytaj dalej
"Mamy dobre opady deszczu w styczniu, ale niskie temperatury spowodowały niższą produkcję truskawek."
2025-02-10 00:00
Mimo ciągłych deszczy w ostatnich tygodniach w zachodniej Andaluzji, kampania truskawkowa i dostawy przebiegają zgodnie z oczekiwaniami. "Pierwsze truskawki sezonu dojrzały w pierwszych dniach grudnia, a dobre temperatury stworzyły doskonałe warunki dla owoców, aby uzyskały odpowiednią dojrzałość.
czytaj dalej
Produkcja jagód w Meksyku prognozowana na rok 2025 ma wzrosnąć, a eksport ma osiągnąć 752 000 ton metrycznych.
2025-02-10 00:00
Produkcja jeżyn, malin i truskawek ma wzrosnąć w 2025 roku, ze względu na rosnący popyt zarówno na rynku krajowym, jak i zagranicznym, odpowiedni dostęp do wody, udoskonalone odmiany roślin oraz zmodernizowane praktyki rolnicze. Natomiast produkcja borówek ma być niższa w 2025 roku, z uwagi na skrócenie.
czytaj dalej
Ceny warzyw w Chinach wzrosły w styczniu z powodu zmian sezonowych.
2025-02-10 00:00
Indeks cen koszyka narodowych warzyw w Chinach osiągnął w styczniu poziom 125,78, co było o 3,26 punktu wyżej niż miesiąc wcześniej. Ten wzrost był głównie spowodowany sezonowym wzrostem cen warzyw, jak podało Ministerstwo Rolnictwa i Spraw Wiejskich. W styczniu średnia cena hurtowa 28
czytaj dalej
„100% naszych działań jest poświęcone hodowli i produkcji nasion we Francji. Jest dla nas priorytetem odpowiedzialna, lokalna i ekologicznie świadoma produkcja” - mówi Eric Beaude, dyrektor generalny firmy Morel. „Stworzenie nowego hybrydowego gatunku to nie jest projekt na jedną noc; zazwyczaj wymaga to 10 do 15 lat poświęconych pracy”
czytaj dalej
Francja wzmacnia współpracę morską z Marokiem na targach Halieutis.
2025-02-10 00:00
Francja zobowiązuje się do wspierania rozwoju sektora morskiego w Maroku, jak podkreślił francuski ambasador w Rabacie, Christophe Lecourtier. Ta współpraca jest częścią szerszej współpracy między oboma krajami. Lecourtier podkreślił aktywną rolę Maroka w reprezentowaniu
czytaj dalej
Jak objętość podlewania wpływa na wzrost papryki chili?
2025-02-10 00:00
Papryka chili jest podstawowym składnikiem wielu krajów na całym świecie i jest bogata w witaminy i przeciwutleniacze. Indonezja, jedno z największych na świecie państw konsumujących paprykę chili, boryka się z trudnościami klimatycznymi oraz plagami szkodników na plantacjach, co wpływa na rynek ogrodniczy. Obecne badania eksplorują mikroklimatyczne
czytaj dalej
Dokument, podpisany przy wsparciu FEPEX i stowarzyszeń sektorowych, zostanie przekazany Ministrowi Rolnictwa, Luisowi Planasowi, oraz Komisarzowi ds. Rolnictwa UE,
czytaj dalej
Zakończyła się edycja Fruit Logistica z roku 2025, która została zakończona przyznaniem prestiżowych nagród Fruit Logistica Innovation Awards (FLIA), jednego z najbardziej pożądanych wyróżnień w branży owocowo-warzywnej. Uczestnicy wystawy mieli możliwość głosowania na najbardziej innowacyjne rozwiązania.
czytaj dalej
Nagrody Innowacyjności 2025: zwycięzcy FLIA i FLIA Technologia
2025-02-10 00:00
Nagrody Innowacji Fruit Logistica (FLIA) zostały wręczone podczas targów Fruit Logistica 2025. Handlowi goście wiodących targów dla globalnego biznesu świeżych produktów rolnych zagłosowali na najbardziej innowacyjne produkty roku. Tegoroczna prestiżowa nagroda FLIA została przyznana pomarańczy Onix od firmy AmFresh. Otrzymując tę nagrodę, firma AmFresh została uhonorowana za innowacyjność swojego produktu.
czytaj dalej
"Nasza firma jest firmą rodzinna, która powstała prawie 70 lat temu z dawnych korzeni rolniczych w sektorze cytrusowym. Z biegiem czasu ewoluowaliśmy jako plantatorzy i przedsiębiorcy, gromadząc doświadczenie trzech pokoleń." Strona firmy z widokiem na Górę Etnę w tle. Historia firmy.
czytaj dalej
Badacze odkryli, jak określić zawartość cukru w białych truskawkach bez ich uszkadzania.
2025-02-10 00:00
Zespół badawczy składający się z naukowców Narodowej Organizacji Badań Rolniczych i Żywnościowych (NARO) oraz Uniwersytetu w Nagoyi odkrył sposób określenia zawartości cukru w białej truskawce bez jej uszkadzania. Naukowcy oświetlili truskawkę bliskim podczerwonym światłem używanym do zdalnego sterowania.
czytaj dalej
Nowe centrum badań i rozwoju biologicznego dla ICL
2025-02-10 00:00
ICL ogłosiło otwarcie nowego centrum badań i rozwoju biologicznego, którego celem jest tworzenie produktów poprawiających globalne bezpieczeństwo żywnościowe i zrównoważoność. Wyposażone w nowe technologie i wspierane kwotą 2,5 miliona dolarów (około 2,05 miliona funtów), centrum to ma zwiększyć odporność upraw, zwiększyć plony oraz zmniejszyć...
czytaj dalej
Uprawa malin w Polsce przeżywa okres wzrostu. Dzięki strategicznemu zarządzaniu ten trend może utrzymać się. Na Ukrainie roczna produkcja malin wynosi około 50 000 ton, nieco mniej niż w Polsce. Ukraiński rynek osiągnął swoją pojemność, co stanowi wyzwanie dla producentów.
czytaj dalej