Produkcja
Spadek spożycia warzyw w Australii i negatywny wpływ na rolników.
2024-10-09 00:00
W Australii jedynie 6,5% populacji spełnia zalecaną dzienne spożycie pięciu porcji warzyw, przy czym większość spożywa mniej niż dwie porcje, jak podaje Australijskie Biuro Statystyczne. Ten spadek spożycia warzyw nie tylko niesie ze sobą ryzyko dla zdrowia, ale także
czytaj dalej
Produkcja brzoskwiń i wiśni w Meksyku rośnie w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie krajowe.
2024-10-09 00:00
Produkcja brzoskwiń w Meksyku na rok 2024 szacowana jest na 266 400 metrycznych ton, co stanowi trzyprocentowy wzrost w porównaniu z rokiem 2023, spowodowany stabilnym popytem krajowym i niewielkimi eksportami. Import brzoskwiń ma wzrosnąć w 2024 roku, głównie z USA i Chile. Produkcja wiśni szacowana jest na 139 metrycznych ton.
czytaj dalej
Indie: 'Hodowla kwiatów kwitnie w regionie Jujumara w Sambalpur'
2024-10-09 00:00
Jujumara, położona w dystrykcie Sambalpur w stanie Odisha, to zalesiony obszar, który stosunkowo późno wszedł w proces rozwoju. Jednak teraz stała się głośna jako miejsce, w którym znajduje się jedna z pierwszych organizacji producenckich rolników (FPO) w stanie, dedykowana wyłącznie produkcji kwiatów...
czytaj dalej
Jako jedno z największych wydarzeń w branży sadowniczo-warzywnej, Fruit Attraction służy jako platforma do spotkania profesjonalistów z tej branży, a także do dzielenia się najnowszymi innowacjami i trendami z partnerami i konsumentami.
czytaj dalej
Piet Hein van Baar będzie współpracować z firmą Heliospectra i objąć stanowisko Specjalisty ds. Roślin dla upraw prowadzonych na wysokich drutach. Piet Hein jest właścicielem firmy Led's Consult i posiada ekspertyzę w zakresie zarządzania uprawami i rozwiązań oświetleniowych z wykorzystaniem diod LED. Oprócz pracy w Heliospectra, Piet Hein będzie kontynuował swoją działalność konsultingową.
czytaj dalej
Freshkia prezentuje nową kolekcję "Smak prosto z pola".
2024-10-09 00:00
Innowacyjna marka dodaje do swojej oferty aż 35 świeżych warzyw prosto z pola, wśród których wyróżniają się różne odmiany sałaty i cukinii, słodka kukurydza oraz zioła takie jak mięta lub kolendra. Produkty te będą miały całe
czytaj dalej
HORTIESPAÑA przedstawia pierwszą książkę kucharską z przepisami wykorzystującymi produkty z szklarni słonecznych.
2024-10-09 00:00
Hiszpańska Organizacja Interprofesjonalna Owoców i Warzyw (HORTIESPAÑA) zaprezentowała w tym środę na stoisku Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności, "Hiszpańskie Produkty", znajdującym się na międzynarodowej targach owoców i warzyw Fruit Attraction, pierwszą cyfrową książkę kucharską.
czytaj dalej
Bawaria: wzrost zbiorów cebuli spożywczej na polach uprawnych
2024-10-08 09:00
W porównaniu do 2021 roku oznacza to jednak spadek o prawie 21,7%, gdyż bawarski plon cebuli spożywczej wyniósł wtedy 120 400 ton, osiągając absolutny szczyt. Dane urzędowe pokazują, że 433 gospodarstwa uprawiają około 2 700 ha cebuli spożywczej na polach otwartych. Plon z hektara wzrósł w roku 2023.
czytaj dalej
Zespri ma kilka głównych celów związanych z zrównoważonym rozwojem i systemem globalnego żywności. Należą do nich:
1. Osiągnięcie neutralności w zakresie emisji dwutlenku węgla do 2050 roku poprzez zmniejszenie śladu węglowego produkcji kiwi.
2. Odpowiedzialne zarządzanie zasobami naturalnymi, takimi jak woda i gleba, aby zapewnić trwałość upraw.
3. Poprawa warunków pracy i życia dla pracowników, partnerów i społeczności lokalnych.
4. Promowanie zdrowego stylu życia poprzez dostarczanie ludziom zdrowej i smacznej żywności.
5. Wspieranie innowacji i badań naukowych w celu ciągłego doskonalenia praktyk uprawowych i ograniczenia wpływu produkcji na środowisko.
Poprzez realizację tych celów Zespri dąży do tworzenia bardziej zrównoważonego i efektywnego systemu globalnego żywności, który zapewni zdrowe i smaczne produkty dla konsumentów, jednocześnie dbając o ochronę środowiska i dobro pracowników i społeczności lokalnych. czytaj dalej
1. Osiągnięcie neutralności w zakresie emisji dwutlenku węgla do 2050 roku poprzez zmniejszenie śladu węglowego produkcji kiwi.
2. Odpowiedzialne zarządzanie zasobami naturalnymi, takimi jak woda i gleba, aby zapewnić trwałość upraw.
3. Poprawa warunków pracy i życia dla pracowników, partnerów i społeczności lokalnych.
4. Promowanie zdrowego stylu życia poprzez dostarczanie ludziom zdrowej i smacznej żywności.
5. Wspieranie innowacji i badań naukowych w celu ciągłego doskonalenia praktyk uprawowych i ograniczenia wpływu produkcji na środowisko.
Poprzez realizację tych celów Zespri dąży do tworzenia bardziej zrównoważonego i efektywnego systemu globalnego żywności, który zapewni zdrowe i smaczne produkty dla konsumentów, jednocześnie dbając o ochronę środowiska i dobro pracowników i społeczności lokalnych. czytaj dalej
Marka Nature's Pride i producenci łączą siły, aby poprawić zrównoważoność produkcji awokado i jagód.
2024-10-08 00:00
Nature's Pride i powiązane przedsiębiorstwo Berries Pride podejmują istotny krok w kierunku zwiększenia zrównoważonej produkcji awokado i borówek. W ramach partnerstwa publiczno-prywatnego zostaną wprowadzone konkretne inicjatywy we współpracy z producentami, mające na celu zmniejszenie emisji CO2 oraz poprawę dostępu do wody,...
czytaj dalej
"Ani my, ani Egipt nie chcemy nadmiernego nadmiaru, który uczyniłby kampanię nieopłacalną dla wszystkich"
2024-10-08 00:00
W tym sezonie produkcja pomarańczy w Andaluzji wróci do normalnego poziomu i ponownie będzie zgodna z średnią z poprzednich 10 sezonów, po odbiciu o 22,4% w porównaniu do sezonu 2023/24. "To najlepsza wiadomość, jaką mogliśmy otrzymać, szczególnie po dwóch latach, w których pogoda spowodowała bardzo...
czytaj dalej
Keops Agro: Troska i miłość do środowiska (stoisko 8C01/CAAE)
2024-10-08 00:00
Nowości To jedna z pierwszych firm na świecie, która uzyskała certyfikację regeneracyjnej rolnictwa Epigen AENOR, dzięki której obiektywnie pokazują, w jaki sposób redukują emisje […]
czytaj dalej
Ukraińska fala upałów tego lata poważnie wpłynęła na rolnictwo kraju, szczególnie dotykając winnice i plantacje warzyw. Mimo że plony melonów były duże, rolnicy mieli trudności z osiągnięciem zysków, ponieważ ceny ledwo pokrywały koszty. Zwiększona różnorodność arbuza
czytaj dalej
Stany Zjednoczone (Karolina Północna): Praktyki uprawy mające na celu zmniejszenie ryzyka chorób
2024-10-08 00:00
W sierpniu w branży uprawy truskawek pojawiła się informacja o dużym wybuchu Neopestalotiopsis (Neo-P), nowej choroby grzybowej truskawek, która dotyka każdą część rośliny (koronę, korzenie, liście, owoce). Wydarzenie to wpłynęło na tysiące producentów w Ameryce Północnej, powodując...
czytaj dalej
Dzień marchewki 2024 w Wielkiej Brytanii
2024-10-08 00:00
Rolnicy w Wielkiej Brytanii zwołali się w czwartek, 3 października, aby uczcić Narodowy Dzień Marchewki, skupiając się na warzywie, które odgrywa kluczową rolę zarówno w brytyjskim rolnictwie, jak i nawykach żywieniowych. Wydarzenie, zorganizowane przez Rogera Hobsona, rolnika ósmej generacji z Yorkshire, miało na celu podkreślenie znaczenia marchewki.
czytaj dalej
Plony winogron rosną w Afganistanie pomimo wyzwań rynkowych.
2024-10-08 00:00
W prowincji Faryab na północy kraju, rolnicy zgłosili wzrost produkcji winogron w tym sezonie. Pomimo zwiększonego plonu, zanotowano znaczący spadek cen winogron, który wyniósł ponad 50 procent w porównaniu z poprzednim rokiem. Ten spadek cen spowodował, że dochody z sprzedaży winogron…
czytaj dalej
USA (FL): Biura USDA na Florydzie zamknięte przed huraganem Milton
2024-10-08 00:00
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) oraz Służba Ochrony Zasobów Naturalnych (NRCS) i Agencja Służby Rolnictwa (FSA) ogłosiły, że następujące biura na Florydzie zostaną dzisiaj zamknięte do godziny 14:00, w związku z nadchodzącym huraganem Milton, który przewidywany jest dotrzeć na Florydę w środę wieczorem.
czytaj dalej
Plony owoców, jagód i warzyw wykazały znaczną zróżnicowanie w całej Łotwie w tym roku, według przedstawicieli różnych organizacji rolniczych podczas dyskusji z Latvian Radio 6 października. Podczas gdy jabłka i borówki wykazały korzystne plony, czosnek i cebula...
czytaj dalej
W sierpniu w branży uprawy truskawek pojawiła się informacja o dużym wybuchu Neopestalotiopsis (Neo-P), nowo pojawiającej się grzybowej choroby truskawek, która wpływa na każdą część rośliny (korona, korzenie, liście, owoce). Choroba ta dotknęła tysiące plantatorów w całej Ameryce Północnej, powodując
czytaj dalej
Doskonałe perspektywy dla uprawy kasztanowców w Kampanii.
2024-10-08 00:00
W Kampanii rozpoczęła się zbieranie kasztanów, a perspektywy są doskonałe. Prognozy są korzystne dla sektora, który od kilku lat zmaga się z trudnościami. W poprzednim sezonie, w regionie Irpino, kampania była bardzo rozczarowująca z powodu utraty produktu na poziomie około 50%.
czytaj dalej