Środki ochrony roślin
Komunikat warzywniczy
2013-07-05 10:42
Komunikat warzywniczy z dnia 2 lipca 2013 - choroby i szkodniki warzyw firmy Bayer.
czytaj dalej
Wapń, a jakość owoców
2013-07-04 14:40
Aktualnie najważniejszym zadaniem polskich sadowników jest zwracanie szczególnej dbałości o jakość owoców.
czytaj dalej
Nawożenie agrestu
2013-07-03 11:35
Produkcja agrestu nie jest trudna, a owoce mają różnorodne zastosowanie. Przy uprawie stosuje się nawożenie organiczne i mineralne.
czytaj dalej
Co atakuje agrest?
2013-07-01 11:01
Na jakie choroby trzeba uważać przy uprawie agrestu? Jak chronić uprawy agrestu i na co zwracać szczególną uwagę podczas produkcji?
czytaj dalej
Zalecenia na podtopione uprawy
2013-06-27 10:06
Warunki atmosferyczne na wiosnę i na początku lata były niestety dalekie od optymalnych dla uprawy wielu gatunków roślin.
czytaj dalej
Co lubi truskawka?
2013-06-24 07:58
Sezon w pełni, ale zawsze warto przypomnieć jak przygotować podłoże do uprawy trukawki?
czytaj dalej
Choroby truskawki
2013-06-21 10:21
Jakie są najczęściej występujące choroby przy uprawie truskawki? Jak je zwalczać?
czytaj dalej
Szkodniki przy uprawie truskawki
2013-06-20 13:59
Jakie są najczęściej występujące szkodniki przy uprawie truskawki? Jak je zwalczać?
czytaj dalej
Komunikaty warzywnicze
2013-06-19 10:00
Po raz kolejny firma Bayer wydała komunikat związany z uprawą warzyw. Tym razem zwraca uwagę na zagrożenie szkodnikami w uprawie warzyw oraz choroby na choroby cebuli i fasoli szparagowej.
czytaj dalej
Nowa matryca nawozowa
2013-06-12 13:30
W niektórych krajach europejskich, na przykład we Włoszech, wyodrębniono nowe kategorie nawozów organicznych. Przykładem takiej grupy preparatów, które zakwalifikowano do osobnej grupy są hydrolizaty termiczne o wielofunkcyjnym działaniu do wykorzystywania w rolnictwie i ogrodnictwie.
czytaj dalej
Nowy środek do zwalczania miodówek
2013-05-31 12:30
Abamektyna to nowa substancja aktywna do zwalczania miodówek. Producent zachwala, że jest bezpieczna dla fauny pożytecznej.
czytaj dalej
Nawozy bezchlorkowe do żywienia warzyw
2013-05-20 09:46
Jednym z 8 mikroskładników niezbędnych dla roślin jest chlor. Z reguły zawartość jego związków w glebach i podłożach ogrodniczych jest nadmierna i chlorki uważane są za balast.
czytaj dalej
Uzupełniające nawożenie ziemniaka
2013-05-08 09:52
W niektórych fazach rozwojowych roślin składniki pokarmowe pobierane są szczególnie intensywnie i nie zawsze tradycyjne nawożenie doglebowe gwarantuje ich dostępność dla roślin.
czytaj dalej
6 wskazówek jak ograniczyć koszty nawożenia
2013-04-25 09:27
Wzrost kosztów środków produkcji jest coraz częściej przyczyną racjonalnego stosowania zarówno środków ochrony roślin, jak również nawozów.
czytaj dalej
Niedobór boru i cynku
2013-04-22 09:43
W polskich glebach bor jest tym najbardziej deficytowym mikroelementem. Jak skutecznie zlikwidować niedobór boru i cynku?
czytaj dalej
Na dobry początek
2013-04-19 09:11
Sadownicy z niecierpliwością i także pewnym niepokojem oczekują ruszenia wegetacji po długiej i mroźnej zimie. Wtedy będą mogli oni precyzyjnie oszacować ewentualne uszkodzenia wyrządzone przez tegoroczne mrozy.
czytaj dalej
Jakość zaczyna się w polu?
2013-04-18 12:20
Bezpieczne i sprawdzone rozwiązania w zwalczaniu chwastów jednoliściennych - rozmowa z inż. Adamem Paradowskim autorytetem z dziedziny herbologii.
czytaj dalej
Nawozy o działaniu biostymulującym
2013-04-04 08:27
Rozmowa z Panią dr Marią Buczek na temat nawozów o działaniu biostymulującym
czytaj dalej
Zwalczanie wciornastków
2013-03-19 10:07
Wciornastki występują we wszystkich rejonach uprawy cebuli, czosnku i pora. Należą one do szkodników wielożernych (polifagów). Stąd też występują one na różnych uprawach, na roślinach dziko rosnących, a także pod okryciem, m.in. na roślinach ozdobnych i warzywach, głównie pomidorze i ogórku. W warunkach polowych oprócz cebuli, czosnku i pora preferują kapustę głowiastą.
czytaj dalej
Zwalczanie mączniaka prawdziwego jabłoni
2013-03-04 07:50
Mączniak prawdziwy jabłoni nie jest chorobą jabłoni, która wyrządza największe szkody, stąd często jest lekceważona przez sadowników.
czytaj dalej