Fruitnet.com
Hall Hunter inwestuje w wzrost uprawy borówki.
2024-06-10 11:00
Producent jagód Hall Hunter ma wysokie oczekiwania co do sezonu jagód borówki w 2024 roku w Wielkiej Brytanii. Firma posiada 140 hektarów produkcji rozlokowanej na czterech farmach w Berkshire i Surrey oraz dostarcza swoje produkty do wszystkich głównych brytyjskich supermarketów. W tym roku spodziewa się zebrania zbiorów o łącznej wadze 3 000 ton jagód borówki.
czytaj dalej
Badania IFPA dotyczące wpływu kryzysu na rynku pracy.
2024-06-10 11:00
Międzynarodowe Stowarzyszenie Producentów Świeżych Warzyw i Owoców (IFPA) opublikowało dwie nowe raporty podkreślające wpływ kryzysu w dziedzinie pracy rolniczej na przemysł świeżych produktów rolnych oraz bezpieczeństwo żywności w USA.
czytaj dalej
Citrosol prezentuje system kontroli grzybów następnej generacji.
2024-06-10 10:00
Specjalista ds. pozbiorczych z siedzibą w Walencji, firma Citrosol, wprowadziła innowacyjny system automatycznej kontroli zabiegów fungicydowych. System CAT umożliwia utrzymanie stałej stężenia fungicydów, środków dezynfekcyjnych i dodatków spożywczych w roztworach do obróbki pozbiorczej, w określonym zakresie wartości.
czytaj dalej
Jednakże, nawet mniej znane owoce takie jak goji znajdują swoje miejsce w Szwajcarii, informuje Szwajcarska Służba Informacji Rolniczej (LID). W 2017 roku truskawki były uprawiane na łącznej powierzchni 514 ha, a w 2024 roku będzie to 491 ha. W tym samym okresie powierzchnia uprawy malin systematycznie wzrosła z 160 ha.
czytaj dalej
Ekologiczny pomidor Ruby Red trafia na półki w odpowiednim czasie.
2024-06-07 15:00
Siedem lat po wprowadzeniu konwencjonalnie uprawianej odmiany pomidora Ruby Red, na półki trafiła wersja organiczna tej odmiany, która od razu zyskała uznanie w postaci nominacji do nagrody BioVLAM.
czytaj dalej
Rodziny o niskich dochodach nie są w stanie pozwolić sobie na owoce i warzywa, wynika z badania.
2024-06-07 13:00
Nowe dane ujawniły, że aż 4,26 miliona gospodarstw domowych w całym Zjednoczonym Królestwie ma mniej niż 20 funtów na osobę miesięcznie na wydatki na jedzenie, informuje organizacja charytatywna zajmująca się pomocą żywnościową.
czytaj dalej
W prowincji Izmir w Turcji wspierana jest prowincja nad Morzem Czarnym, Samsun, w zwiększaniu eksportu świeżych owoców i warzyw - wynika z raportu Turkish Agri News.
czytaj dalej
Szwajcaria: Powierzchnia uprawy bio-czosnku wzrasta do 47 hektar.
2024-06-07 11:00
Z 10 hektarów w 2011 roku powierzchnia upraw wzrosła do 47 ha w zeszłym roku i znacznie przewyższa również produkcję konwencjonalną, która wynosi 19 ha.
czytaj dalej
Regionalny trend faworyzuje produkcję owoców pod osłonami w Niemczech, w tym produkcję truskawek pod osłonami.
2024-06-07 11:00
Na zachodzie Niemiec biznes producentów i sprzedawców truskawek nie jest już tak prosty i prostolinijny jak kiedyś. Ale wydaje się, że pojawia się nowa złota okazja dla tych, którzy chcą zainwestować w wysokiej jakości, regionalne dostawy dla krajowego rynku.
czytaj dalej
Przedstawiciele z dziedziny badań, administracji, polityki i przedsiębiorstw będą dyskutować na temat tego 18. i 19. czerwca 2024 roku w Berlinie. Zaproszenie na to wydarzenie wysłało Ministerstwo Rolnictwa i Żywności oraz Instytut Thünen.
czytaj dalej
Perfection Fresh wygrywa MOYA 2024
2024-06-07 08:00
Kristie Emerson z Perfection Fresh zdobyła nagrodę Seeka Marketer of the Year 2024, przyznaną przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Producentów Świeżych Warzyw i Owoców Australia Nowa Zelandia (IFPA A-NZ) oraz magazyn Produce Plus.
czytaj dalej
W dniu 1 maja 2024 roczna kampania serwisu ocenia francuską produkcję kalafiorów na sezon 2023/24 na 175 900 ton, co oznacza spadek o 22% w porównaniu z poprzednim rokiem i o 25% w porównaniu do średniej z lat 2018-2022. Jako przyczynę spadku strona podaje silną
czytaj dalej
Valencia: Katastrofalny sezon cebulowy 2024
2024-06-06 13:00
Cena wyjściowa, którą płaci się na Campo, w najlepszym przypadku wynosiła około 0,10 euro za kilogram, co praktycznie oznaczało, że zbiory były praktycznie rozdawane. W obliczu tej sytuacji wielu producentów, według La Unió, zdecydowało się nie zbierać cebuli i orać pola.
czytaj dalej
ZVG ocenia alternatywne źródła energii.
2024-06-06 11:00
W uprawie pod osłonami w Niemczech produkowane są młode rośliny, warzywa, grzyby oraz rośliny ozdobne. W zależności od uprawy, wymagane są wysokie nakłady energetyczne. W obliczu trwającej dyskusji na temat cen energii i dostaw energii, zakłady ogrodnicze muszą rozważyć wszystkie możliwości.
czytaj dalej
Producenci wiśni w Apulii liczą koszty suszy.
2024-06-05 17:00
Producenci wiśni w południowowłoskiej regionie Apulia stracili znaczną część swojej produkcji z powodu nietypowo gorącej i suchej pogody wiosną.
czytaj dalej
Vanguard rozszerza uprawy w Peru.
2024-06-05 15:00
Vanguard Group International ogłosił, że zwiększa swoją obecność w produkcji winogron w Peru poprzez przejęcie 478 hektarów ziemi.
czytaj dalej
Walcząc z nieuczciwymi praktykami handlowymi - związki żądają inicjatywy na rzecz większej uczciwości w łańcuchu dostaw żywności.
2024-06-05 15:00
To zasadniczo oznacza, że od maja 2025 roku niektóre przedsiębiorstwa wypadną z obecnego systemu ochrony. Wymaga tego Federalne Stowarzyszenie Przemysłu Spożywczego, Federalne Stowarzyszenie Organizacji Producentów Owoców i Warzyw, Niemiecki Związek Rolników, Niemiecki Związek Raiffeisen oraz...
czytaj dalej
Ceny detaliczne włoskich melonów rosną.
2024-06-05 13:00
Włoscy dostawcy melonów rzekomo zauważyli znaczący wzrost średnich cen detalicznych na swoim krajowym rynku w ciągu ostatnich kilku lat.
czytaj dalej
Tesco przeprowadza próbę z laserowo wygrawerowanymi awokado w celu zmniejszenia ilości plastiku.
2024-06-05 12:00
Tesco i wiodący dostawca awokado, Westfalia Fruit, redukują ilość plastiku poprzez wprowadzenie grawerowania laserowego i rezygnację z plastikowych naklejek na bardzo dużych awokado.
czytaj dalej
Narodowe obszary uprawy marchwi na rynek świeży w sezonie 2023-2024 szacowane są na 9 998 ha, co stanowi niewielki wzrost (+1%) w porównaniu do poprzedniego sezonu. W południowo-zachodniej części kraju, w regionie Akwitania, 43% francuskich marchwi ...
czytaj dalej