Fruitnet.com
Prominent na 30: innowacja pomidorowa dla zrównoważonej przyszłości
2025-10-20 11:00
W tym roku holenderska spółdzielnia pomidorowa Growers United świętuje 30. rocznicę marki Prominent, która jest synonimem zaufania i - równie ważne - innowacyjności. Dziś, według menedżerki ds. komunikacji Martine Boekestein, dołączyło nowe pokolenie, przynosząc ze sobą świeże pomysły.
czytaj dalej
Firma Westfalia Fruit nawiązała współpracę z brytyjską firmą agrotechniczną AgriSound w celu ulepszenia hodowli i komercyjnej produkcji awokado poprzez zaawansowane monitorowanie zapylaczy.
czytaj dalej
Itaueira rozszerza międzynarodową obecność.
2025-10-20 10:00
Firma Itaueira z Brazylii informuje, że w tym sezonie negocjowano eksport około 200 kontenerów melonów z ich nowej farmy w mieście Morada Nova w stanie Ceará.
czytaj dalej
Słodkie, popularne i "idealne dla dzieci": Żółte kiwi przekonują detaliczny handel spożywczy.
2025-10-20 08:00
"Gelowe kiwi zyskały znaczną popularność w ciągu ostatnich lat" - powiedział Turgut Akkaya, menedżer rynku w centrum handlowym Rewe. "Różnią się one wyraźnie od klasycznych zielonych kiwi pod względem słodyczy i bardziej egzotycznego aromatu". Zielone kiwi pozostają jednak "dla niego nadal atrakcyjne".
czytaj dalej
Rijk Zwaan wyróżnia rozbudowany portfel pomidorów o wysokiej odporności na wirusa brązowego rugose na owocach pomidora.
2025-10-17 17:00
Przed Kongresem Pomidorowym Fruitnet, który odbędzie się 11-12 listopada w Maladze, Hiszpanii, Fresh Focus Tomato przeprowadza wywiad z Manuelem Hernándezem - specjalistą uprawy pomidorów w Rijk Zwaan Iberica - na temat najnowszych osiągnięć specjalisty w zakresie walki z ToBRFV, ekscytujących odmian.
czytaj dalej
Eksport tropikalnych owoców z Ekwadoru gwałtownie rośnie.
2025-10-17 13:00
Wzrost był napędzany przez produkty takie jak pitahaya, ananasy i marakuja. Stany Zjednoczone były głównym krajem docelowym, a za nimi uplasowała się Unia Europejska i Kanada.
czytaj dalej
Czerwone kiwi z perspektywy handlu detalicznego: Wyróżniające się, aromatyczne - ale wymagające wyjaśnienia
2025-10-17 12:00
"Turgut Akkaya skomentował nasze pytanie, mówiąc: „Dostrzegamy potencjał, zwłaszcza że konsumenci są otwarci na innowacje w segmencie owoców”. Czerwone kiwi budzą ciekawość, ale muszą długo istnieć dzięki smakowi i stosunkowi jakości do ceny."
czytaj dalej
Odmiana bezpestkowej mini arbuzów Hazery o nazwie Exotica zdobywa pierwsze miejsce w konkursie Fresh Market Award 2025 w Polsce.
2025-10-17 12:00
Exotica, odmiana mini arbuzów bez pestek opracowana przez firmę Hazera, zdobywa popularność po tym jak została nagrodzona tegoroczną prestiżową nagrodą Fresh Market Award 2025, przyznaną podczas wydarzenia Fresh Market B2B w Polsce.
czytaj dalej
Eksport owoców tropikalnych z Ekwadoru gwałtownie rośnie.
2025-10-17 11:00
Eksport egzotycznych owoców z Ekwadoru osiągnął poziom 179,9 miliona dolarów w okresie od stycznia do sierpnia tego roku, co oznacza wzrost o 40 procent w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku - podaje Bank Centralny Ekwadoru.
czytaj dalej
Boom awokado w Kolumbii trwa dalej.
2025-10-17 11:00
Wysyłki kolumbijskich awokado odmiany Hass na globalne rynki wzrosły o 32,9 procent we wrześniu w porównaniu z okresem z poprzedniego roku, według danych z Market Intelligence and Foreign Trade (Sicex).
czytaj dalej
Almeria: Wzrost cen ogórków i pomidorów
2025-10-17 10:00
Ogórki typu francuskiego osiągnęły cenę od 0,60 do 0,50 euro za kilogram, krótkie czarne ogórki od 0,90 do 0,70 euro za kilogram, a ogórki szklarniowe średnio 1 euro za kilogram. Rośliny w szklarniach rozwijają się w pełni i szybko rozpoczynają produkcję.
czytaj dalej
Południowa Afryka: Protokół dotyczący owoców pestkowych zabezpieczony z Chinami - szanse dla borówek i wiśni.
2025-10-17 09:00
"On this basis, we can eliminate all obstacles so that we can start shipping our blueberries and cherries to China next season," he said after the signing ceremony for the stone fruit protocol with Sun Meijun, the Chinese Minister.
czytaj dalej
Dostawcy jabłek z New Hampshire patrzą na zyski w Indiach w związku z brakiem jabłek z Turcji.
2025-10-17 04:00
Importy jabłek z Northern Hemisphere do Indii są w toku, a główni importerzy informują o "pozytywnym" outlooku handlowym.
czytaj dalej
Branża produkcyjna została wezwana do skorzystania z możliwości związanych z zdrowiem.
2025-10-17 00:00
Globalny przemysł świeżych produktów rolno-spożywczych ma ogromną szansę na przewodzenie agendzie zdrowia poprzez umieszczenie owoców i warzyw w centrum nowoczesnych diet.
czytaj dalej
Branston zwiększa objętość w odmianie pieczenia Nemo.
2025-10-16 19:00
Branston zwiększa dostawy swojej odmiany ziemniaka do pieczenia Nemo w tym sezonie, dzięki wysokiemu popytowi konsumentów.
czytaj dalej
Veg Power poszerza swój zakres działania, aby obejmować owoce.
2025-10-16 18:00
Veg Power rozszerzył swoją misję, aby po raz pierwszy uwzględnić owoce w ramach kampanii „Atakuj przekąskę”.
czytaj dalej
Dyrektor ds. komunikacji Fruit Logistica w Hiszpanii i Ameryce Łacińskiej, Silvia de Juanes, omawiała rolę innowacji jako czynnika napędzającego konkurencyjność podczas udziału w rundzie stołowej na tegorocznej konferencji Produkcji i Dystrybucji Owoców i Warzyw w Południowej Hiszpanii w 2025 roku, która odbyła się.
czytaj dalej
Podpisanie w tym tygodniu nowego protokołu dotyczącego importu południowoafrykańskich owoców pestkowych do Chin otworzyło również drzwi dla borówek i wiśni z tego kraju.
czytaj dalej
Grecja przygotowuje się do trudnej kampanii związanej z kiwi.
2025-10-16 12:00
Z oficjalnym rozpoczęciem greckiego zbioru kiwi 15 października, eksporterzy już wyrażają pewną ostrożność. Mroźne warunki wiosną sprawiły, że dostawcy greckich owoców pestkowych mieli szczególnie trudny sezon w 2025 roku, zwłaszcza producenci wiśni w kraju, których plony.
czytaj dalej
Jakość, innowacja i mniej plastiku: Czego handel detaliczny życzy sobie od producentów kiwi.
2025-10-16 12:00
"Sascha Fleischer z Edeka Mühlenkamp mówi: „Od producentów oczekujemy mniejszej ilości plastiku, stabilnego smaku i mniejszych jednostek opakowaniowych”. Od klientów oczekujemy, że będą uważali, aby nie uciskać owoców i zwracali uwagę na wskazówki dotyczące dojrzałości – wtedy będzie ich mniej”.
czytaj dalej



