Cebula cały czas pod kreską
Sytuacja na polskim rynku cebuli pozostaje trudna. Ceny tego warzyw w hurcie pozostają pod wyraźną i znaczącą presją. Jak już pisaliśmy na łamach portalu fresh-market.pl, ostatnie zwyżki cen sprzedażowych cebuli workowanej mieliśmy w dużym hurcie w styczniu br. Potem doszło do zniżki w dół, a ostatnio średnia cena znów zaliczyła korektę o kilka procent.
Jak widać na naszym wykresie, obrazującym zmiany średniej ceny sprzedażowej cebuli workowanej, oferowanej w dużym hurcie, w bieżącym sezonie w stosunku do średniej z pięciu poprzednich kampanii oraz w stosunku do średnich: najniższej i najwyższej w minionym dziesięcioleciu, jest źle. Bieżące cenny są poniżej średniej z ostatnich pięciu lat, a do pułapów ceny maksimum mamy wręcz przepaść.
Obecnie bowiem ceny sprzedażowe polskiej cebuli pakowanej w worki to 1,00-1,50 zł/kg w dużym hurcie, zależnie od kalibru i jakości. Daje to średnią 1,25 zł/kg, w czasie gdy średnia pięcioletnia wynosi 1,78 zł/kg. Mamy tu zatem spadek rok do roku o prawie 30 procent. To bardzo dużo biorąc pod uwagę fakt, że w tych minionych pięciu latach mieliśmy wręcz skokowy wzrost kosztów produkcji w branży warzywnej.
W relacji do maksymalnej ceny średniej z ostatniego dziesięciolecia (a wynosi ona aż 4,30 zł/kg i jest to notowanie z 4 marca 2023 roku, a więc zaledwie dwa lata temu) mamy spadek o astronomiczne 71 procent! Jeszcze trudniejsza jest sytuacja w segmencie cebuli obieranej. Zapaść w popycie spowodowała, że jej ceny spadły do 1,10-1,45 zł/kg (te najwyższe są rzadkie i płacone przez finalnych odbiorców).
Źródłem problemów polskich dostawców cebuli jest relatywnie wysoka podaż tego warzywa. Mieliśmy najwyższe zbiory cebuli od 2011 roku. Zresztą rzecz tyczy nie tylko Polski, ale to problem ogólnoeuropejski. Cebuli jest za dużo, a na nasz rynek przecież nieustannie płynie jeszcze import.
I wygląda na to, ze coraz bardziej prawdopodobny jest taki scenariusz na ostatnie miesiące sezonu, w którym krzywa cenowa pozostanie płaska, bez wyraźnego trendu wzrostowego. Szansę, jak się wydaje, ma tylko cebula najlepszej jakości, bo to właśnie jakość będzie czynnikiem kluczowym w kolejnych tygodniach i miesiącach tego sezonu. Już teraz widać bowiem, że są z nią duże problemy.