Ceny papryki nieco spadły, ale wciąż nie są niskie
Dostępność papryki świeżej na rynkach krajów UE nieco się poprawiła w ostatnim czasie, ale wciąż pozostaje ona ograniczona. Z jednej strony to wynik niekorzystnych warunków pogodowych, ale także tego, ze w Hiszpanii trwa sezonowe przejście z produkcji na południu w Almerii, na produkcję w Murcji, gdzie papryka jest produkowana w mniejszych ilościach. Opóźniony był też start sezonu holenderskiego.
W dodatku mamy też tu niekorzystne oddziaływanie czynników pozasezonowych, a przede wszystkim wpływ wzrostu kosztów produkcji szklarniowej na skalę tej produkcji. I działanie tego czynnika będzie odczuwalna nadal, nawet jeśli pogoda się szybko poprawi. W zasadzie wysokie koszty produkcji odcisną swoje piętno na podaży w całym sezonie.
Konsekwencją tego wszystkiego są wysokie ceny papryki hiszpańskiej (holenderskiej jeszcze wyższe) i to mimo faktu, iż ceny te w stosunku do poziomów z lutego i początku marca zauważalnie spadły.
Na polskim rynku hurtowym niedobory papryki importowanej przyniosły absolutnie rekordowe poziomy cen. W ofertach hurtowych na większą skalę średnia cena czerwonej papryki sięgnęła w drugiej połowie lutego 21,00 zł/kg. w sezonie 2020/2021 najwyższy pułap tego wskaźnika wyniósł 20,00 zł/kg. Teraz ceny tej papryki są najczęściej w przedziale 14,00-17,00 zł/kg, co daje średnią 15,50 zł/kg.
To o 26 procent taniej niż w lutowym szczycie cenowym, ale wciąż relatywnie dużo. Co więcej, od kilku dni ceny papryki na polskim rynku znowu rosną (o około 15 procent od końca marca). Wiąże się to ze wspomnianym przejściem produkcji w Hiszpanii dalej na północ, co zawsze przynosi perturbacje podażowe, ale też ze wzrostem popytu przed Wielkanocą. Dodajmy, ze wczoraj papryka w Hiszpanii lekko taniała w stosunku do cen środowych. Na aukcjach hurtowych ceny czerwonej papryki typu California (krótkiej) były w przedziale 1,65-2,14 euro/kg. W dniu 5 kwietnia było to zaś 1,74-2,28 euro/kg.
Ceny szklarniowej papryki w Uzbekistanie zrównane z cenami mięsa
czytaj dalej
Co czeka letnią paprykę?
PRZEGLĄD RYNKU ŚWIATOWEGO PAPRYKA
czytaj dalej
Produkcja szklarniowa papryki wzrasta o 26%.
czytaj dalej