Ceny świeżych importowanych truskawek utrzymały trend
Ceny importowanych świeżych truskawek oferowanych w polskim hurcie zdołały utrzymać się we wcześniejszym trendzie, a to oznacza, ze znowu spadły. Zniżka była niewielka, bo średnia cena sprzedażowa w hurcie na większą skalę zmalała tylko o 2,4 procent, ale sam fakt utrzymania tendencji spadkowej w przypadku tych owoców jest znamienny.
Obecnie ceny sprzedażowe importowanych truskawek to w polskim hurcie na większą skalę najczęściej 19,00-21,00 zł/kg. Jak wspomniano, to o 2,4 procent mniej od poprzedniego notowania i aż o prawie 29 procent poniżej szczytu cenowego z bieżącego miesiąca. Znamienne zaś jest to, że ceny truskawek w Polsce zdołały utrzymać trend spadkowy chociaż w Hiszpanii był trend odwrotny.
W Hiszpanii jest zimno i zbiory są znacząco opóźnione, a ceny choć znów zaczęły spadać, to od 4. tygodnia bieżącego roku pozostają znacząco wyższe w relacji rok do roku i do średniej wieloletniej. Według danych Obserwatorium Cen z Andaluzji średnia cena truskawek dla producenta była tam, w 6. tygodniu roku, na poziomie 3,76 euro/kg. To o 7,5 procent mniej niż cena 4,06 euro w tygodniu 5., ale w relacji rok do roku mamy tu wzrost aż o 53 procent (cena w 6. tygodniu 2024 roku wynosiła bowiem 2,46 euro/kg).
źródło: opracowanie własne na podstawie danych GUS
A co pokazują najnowsze dane GUS o imporcie truskawek do Polski? Widzimy dość znaczący wzrost wolumenu w grudniu w stosunku do listopada (+26 procent), ale grudniowe 237 ton to wciąż mniej niż w tym samym okresie rok i dwa lata wcześniej. Analiza danych GUS pokazuje też niski udział Hiszpanii w tym imporcie i dominującą rolę Grecji.
I to się nie zmieniło. Hiszpańskich truskawek na polskim rynku jest mało, a więc ich ceny (relatywnie wysokie) nie decydują o poziomach polskich cen hurtowych. Dominuje Gracja i to ceny greckich truskawek mają największy wpływ na bieżącą sytuację. Do tego dochodzi jeszcze import z Albanii.
Konsument europejski kocha truskawki, ale należy uważać na sytuacje kryzysowe w produkcji.
Mycelium oidium na spodzie liścia (RAIF). Rozwój tej choroby zachodzi w temperaturze 15-25ºC i wilgotności względnej 80-100%. Ponieważ jest to uprawa z podlewaniem kroplowym i osłoną z tworzywa sztucznego, warunki
czytaj dalej