Chile – mniejszy eksport winogron
Według Stowarzyszenia Chilijskich Eksporterów Owoców (ASOEX) na sezon 2020/2021 eksport chilijskich winogron stołowych wyniesie 544,4 tys. ton. To o 19,3 procent mniej niż przewidywano w grudniu 2020 roku, kiedy planowano wyeksportować 674,9 tys. ton.
Przyczyną ogromnego spadku dostaw były ulewne deszcze i grad uderzające w główne obszary uprawy winorośli w Chile.
Prezes ASOEX Ronald Bone Fernandez wyjaśnił, że nowa prognoza wskazuje na zmniejszenie eksportu winogron stołowych w sezonie 2020/2021 o 9,8 procent w porównaniu z sezonem 2019/2020, w którym wyeksportowano 603,5 tys. ton winogron.
Najbardziej ucierpiały zbiory winogron jasnych odmian. Według prognoz ASOEX eksport zielonych winogron wyniesie 113,9 tys. ton, czerwonych - 252,6 tys. ton, Red Globe - 131,4 tys. ton, a czarnych - 46,47 tys. ton.