Dobry moment na grzyby
Rynek dobrze reaguje i jest zapotrzebowanie ze strony hurtowników, więc sezon na grzyby wydaje się pozytywny dla większości firm producenckich. Giampaolo Evangelisti z Fungo Cesena podkreśla, że „rynki hurtowe dobrze reagują, a popyt jest żywy. Ceny są praktycznie takie same, jak zawsze, ponieważ grzyby nigdy nie ulegają dużym wahaniom.”
Pod względem produkcyjnym najlepsze są miesiące zimowe - substraty docierają do firm w odpowiedniej temperaturze, co ułatwia uprawę. Jakość jest wysoka, przy stałej produkcji dzięki znormalizowanym procesom.
„Sprzedaż jest trwała, również dlatego, że zima jest szczytowym sezonem konsumpcji. Popyt jest dobry między jesienią a wiosną, odnotowaliśmy spadek tylko w marcu i kwietniu 2020 roku z powodu pandemii, ponieważ konsumenci preferowali owoce i warzywa o dłuższym okres przydatności do spożycia. Teraz sytuacja znacznie się poprawiła, przynajmniej dla nas.”
Najpopularniejsze są pieczarki, ale rośnie również popyt boczniaki. „Pieczarki są wiodącym produktem, a ich jakość jest bardzo wysoka. Obecne temperatury są doskonałe zarówno do uprawy, jak i do spożycia.”