Eksport koncentratu jabłkowego na początku 2025 r.
GUS opublikował nowe dane o handlu zagranicznym. Są to dane z lutego br. Jeśli chodzi o eksport koncentratu jabłkowego z Polski (kategorie CN: 20097919 - Sok jabłkowy niesfermentowany i niezawierający alkoholu, nawet z dodatkiem cukru, o liczbie Brixa > 67, o wartości > 22 E za 100 kg masy netto [-] oraz 20097911 - Sok jabłkowy niesfermentowany i niezawierający alkoholu, nawet z dodatkiem cukru, o liczbie Brixa > 67, o wartości <= 22 E za 100 kg masy netto [-]) to kolejny raz nie ma dobrych wiadomości.
Wygląda więc na to, że pesymistyczne doniesienia, płynące ze strony przetwórców, o pogorszeniu koniunktury w eksporcie koncentratu soku jabłkowego znajdują swoje potwierdzenie w liczbach. W lutym mieliśmy spadek zarówno wolumenu eksportu tego produktu, jak i jego ceny średniej.

źródło: opracowanie własne na podstawie danych GUS
Jeśli chodzi o wolumen wyeksportowanego z Polski koncentratu soku jabłkowego, to w lutym wyniósł on 12,8 tys. ton. Było to o 3,8 procent mniej niż w styczniu. W stosunku do lutego w roku 2024 mamy dużo większy spadek, bo o 36,3 procent (taki sam w stosunku do lutego 2023). Przypomnijmy, że styczniu spadek rok do roku też był spory, ale mniejszy niż teraz (-28 procent). Jeśli taka różnica, jak ta ze stycznia i lutego, miałaby się utrzymać do końca 2025 roku, to całoroczny eksport koncentratu nie zdoła przekroczyć 140 tys. ton (w 2024 roku było to 201 tys. ton, a w roku 2023 było to 264 tys. ton).
Jeśli chodzi o ceny wyeksportowanego z Polski koncentratu soku jabłkowego, to mimo spadku w lutym względem stycznia o 1,1 procent, pozostawały one wyraźnie wyższe niż w latach poprzednich. Lutowa cena z tego roku wyniosła 10,25 zł/kg. W stosunku do lutego roku 2024 mamy tu wzrost o 30,7 procent. Jednak należy zauważyć, że te znacząco wyższe ceny, nie były aż tak wysokie, aby zrekompensować spadek wolumenu. Wartość wyeksportowanego koncentratu jabłkowego w lutym br. wyniosła 131 mln zł, a rok wcześniej było to prawie 158 mln zł (spadek o 16,7 procent).



