Eksport zagęszczonego soku jabłkowego w I kw. 2021
Z danych GUS wynika, że eksport zagęszczonego soku jabłkowego (sumarycznie z kategorii CN: 20097911 - Sok jabłkowy niesfermentowany i niezawierający alkoholu, nawet z dodatkiem cukru, o liczbie Brixa > 67, o wartości <= 22 E za 100 kg masy netto i 20097919 - Sok jabłkowy niesfermentowany i niezawierający alkoholu, nawet z dodatkiem cukru, o liczbie Brixa > 67, o wartości > 22 E za 100 kg masy netto) zaliczył w pierwszym kwartale 2021 roku duży spadek. I to w porównaniu do wszystkich po kolei kwartałów roku 2020.
W pierwszym kwartale 2021 roku wyeksportowano z Polski 35,7 tys. ton tego produktu za 197,7 mln zł. W roku 2020 bezsprzecznie dla eksportu w omawianej kategorii był kwartał drugi, co widać na wykresach poniżej.
W ujęciu ilościowym oznacza to spadek w stosunku do:
pierwszego kwartału 2020 roku o 34,7 procent,
drugiego kwartału 2020 roku aż o 62,4 procent,
trzeciego kwartału 2020 roku o 24,7 procent,
czwartego kwartału 2020 roku o 28,8 procent.
W ujęciu wartościowym różnice były podobne. Były to spadki w stosunku do:
pierwszego kwartału 2020 roku o 30,5 procent,
drugiego kwartału 2020 roku aż o 61,5 procent,
trzeciego kwartału 2020 roku o 24,6 procent,
czwartego kwartału 2020 roku o 28,8 procent.
Warto też zauważyć, że druga połowa zeszłego roku była pod względem eksportu koncentratu gorsza od pierwszej, co było zapowiedzią słabych wyników tegorocznych. Ten spadek to, wedle opinii ekspertów, przede wszystkim wynik pogorszenia się popytu na koncentrat na rynku światowym.
Dodajmy, że w pierwszym kwartale 2021 roku najwięcej koncentratu soku jabłkowego z Polski kupiły Niemcy – 16,8 tys. ton za 90,4 mln zł, wyraźnie wyprzedzając drugą w zestawieniu Holandię, która sprowadziła 5,6 tys. ton tego produktu za 31,4 mln zł. Trzeci kraj na liście to Wielka Brytania, dokąd trafiło 4,5 tys. ton koncentratu za 24,8 mln zł.