Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

EU – rośnie udział w rynku papryki z Maroka i Turcji

Każdego roku kraje członkowskie UE kupują mniej papryki z Hiszpanii i Holandii, a więcej papryki z Maroka i Turcji. Na podstawie pierwszej połowy ostatnich trzech lat i danych przygotowanych przez Hortoinfo z serwisu statystycznego Euroestacom widać, że sprzedaż hiszpańskiej papryki w UE spadła o 34,62 mln kg (-8,77 procent), a sprzedaż w Holandii spadła o 27,31 mln kg ( -21,67 procent). Tymczasem sprzedaż papryki marokańskiej do UE wzrosła o 12,67 mln kg (+16,3 procent), a eksport z Turcji wzrósł o 23,67 mln kg (+60,21 procent).

W pierwszej połowie 2021 roku Hiszpania sprzedała 360,23 mln kg papryki na terytorium Wspólnoty, czyli mniej niż 394,85 mln kg, które sprzedała w tym samym okresie 2019 roku. W pierwszej połowie tego roku Holandia sprzedała 98,69 mln kg papryki pomidorów w UE, tj. o 27,31 mln kg mniej niż 126 mln kg sprzedanych w UE w 2019 roku.

Maroko z roku na rok zwiększa eksport papryki do UE. W ciągu ostatnich pięciu lat jego eksport w pierwszych sześciu miesiącach każdego roku stale rósł. W pierwszej połowie 2021 roku Maroko wyeksportowało do UE 90,39 mln kg papryki. W tym samym okresie 2019 roku wyeksportował 77,72 mln kilogramów.

Turcja zwiększyła eksport z 39,31 mln kg w pierwszej połowie 2019 roku do 62,98 mln kg w ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2021 roku. Należy zauważyć, że w tym okresie turecka papryka wygenerowała 121 ostrzeżeń dotyczących nadmiaru pozostałości pestycydów.

W ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2021 roku państwa członkowskie zakupiły 725,38 mln kg papryki, czyli o 5,3 procent lub 40,61 mln kg mniej niż 765,99 mln kg, które kupiły w tym samym okresie 2019 roku.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE