Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Francja – nowa metoda przechowywania porów

Europejski sezon wegetacyjny porów dobiega końca. Warzywa te zaczynają pękać. A to zwykle oznacza, że ​​nie nadają się już do sprzedaży. Ponieważ większość ludzi je między wrześniem a kwietniem, często oznacza to utratę dochodów dla hodowców.

Teraz jest sposób na przechowywanie zebranych porów przez ponad miesiąc. Pory można następnie sprzedawać do czerwca, aby zaspokoić zapotrzebowanie na koniec sezonu. Francuska firma opracowała moduły, które pozwalają rolnikom na przechowywanie porów w chłodni nawet przez 45 dni i dłużej (zdjęcia – tutaj).

Moduł Janny MT umożliwia przechowywanie porów w chłodni w temperaturze 0 ° C. Można je przechowywać masowo lub w beczkach. Ma pokrycie siatkowe, które składa się z sześciu selektywnych membran. Regulują one poziom tlenu i dwutlenku węgla. „Tworzenie naturalnego, kontrolowanego środowiska sprzyja dłuższemu przechowywaniu” - mówi Pierre Blanchet, kierownik projektu firmy na Europę Północną.

Wiele korzyści
Wyzwaniem jest sprostanie oczekiwaniom konsumentów - mówi. „Są to ograniczanie marnowania żywności, spożywanie lokalnej i krajowej produkcji”. Ta metoda przechowywania właśnie to robi. Gwarantuje również producentom uczciwą cenę sprzedaży. „Mogą zatrzymać swoje towary podczas szczytu produkcji, czekając na lepsze ceny rynkowe.”

„Unikając marnotrawstwa i oszczędzając swoje produkty, możesz przedłużyć swój sezon. Możesz również uzyskać dodatkowy dochód, sprzedając swój produkt po cenach poza sezonem.” Ta metoda przechowywania również nie wpływa na jakość porów.

„Pory nie tracą na wadze ani nie tracą smaku. A ich tekstura jest zachowana”- dodaje Pierre. Pory tracą mniej niż jeden procent masy po przechowywaniu do 45 dni. Zachowują też swój kolor.

Hodowcy mogą korzystać z rozwiązania Janny MT Storage Solution dla ponad 35 produktów. Należą do nich owoce, warzywa i kwiaty cięte. Od jabłek i wiśni po szparagi i rzepy. Włączając w to nawet suszony czosnek, pietruszkę i piwonie. Mogą być stosowane zarówno w produktach konwencjonalnych, jak i organicznych.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE