Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Globalny rybek kiwi

Chociaż Nowa Zelandia uzyskała w zeszłym roku rekordowe zbiory kiwi, regiony produkujące kiwi na półkuli północnej stoją w obliczu spadku ich wielkości, między innymi z powodu warunków pogodowych. Hiszpania i Włochy odnotowują spadek o blisko 8 procent. Ponieważ na rynku jest mniej kiwi, ale popyt jest rozsądny, ceny w tym roku są nieco wyższe. Oprócz żółtych i zielonych kiwi, jako produkt niszowy zyskują również popularność czerwone kiwi. Ceny tego owocu rosną, zwłaszcza w Chinach.

Nowa Zelandia: Rekordowe zbiory kiwi nowozelandzkich
W listopadzie Zespri wysłała ostatnie dostawy nowozelandzkich kiwi w tym sezonie, które przybyły w grudniu. W sezonie 2020 firma wykorzystała 49 czarterowanych statków chłodniczych i 17 829 kontenerów chłodniczych do wysłania około 157 milionów pudełek klasy 1 (600000 ton Zespri SunGold, Green i Zespri Red kiwi) do konsumentów w ponad 50 krajach na całym świecie. W sumie dostarczono ponad 87 milionów pudełek Zespri SunGold kiwi i 70 milionów pudełek zielonych kiwi.

Firma twierdzi, że mimo pandemii koronawirusa przeżyła kolejny mocny sezon. „Mieliśmy szczęście, że dzięki wsparciu rządu i naszych społeczności mogliśmy kontynuować działalność i dostarczać produkty z tego sezonu konsumentom na całym świecie” - powiedział jeden z menedżerów. „Cały łańcuch dostaw, łącznie z personelem w porcie Tauranga, pracował niezwykle ciężko, aby dostarczyć rekordowe zbiory tego sezonu. Nowa Zelandia ponownie dostarczyła w tym sezonie więcej Zespri SunGold kiwi niż zielonych, po uzyskaniu największych jak dotąd zbiorów.”

Niemcy: Rynek kiwi w południowych Niemczech rośnie
Popyt na wiele rodzajów owoców jest niższy ze względu na niskie temperatury. W międzyczasie rośnie liczba sprzedawanych kiwi, zwłaszcza w południowych Niemczech. Europejski sezon wciąż trwa, a produkcja pochodzi z Francji, Grecji i Włoch. Francja jest liderem pod względem cen, ze średnią 3,24 euro za kilogram w przypadku większych rozmiarów. Tymczasem greckie kiwi kosztuje tylko około 1,59 euro/kg.

Po latach wzrostu import kiwi wydaje się nieco stagnować w Niemczech. W pierwszym kwartale 2020 roku sprowadzono około 27 000 ton kiwi, czyli o około 5 000 ton (15 procent) mniej niż w I kwartale 2019 roku. W całym roku w 2019 roku sprowadzono 108 000 ton kiwi. Średnio Niemcy konsumują ok. 1,3 kg kiwi na osobę rocznie. Jest to wzrost o około 15 procent w porównaniu z rokiem 2018. Głównym dostawcą pozostają Włochy, które dostarczają prawie 60 procent całkowitego wolumenu. Nowa Zelandia i Grecja znajdują się w znacznej odległości.

Francja: Małe ilości na rynku
Produkcja we Francji jest w tym roku znikoma, jeśli spojrzymy na wielkości. To sprawia, że ​​cena jest ważna dla francuskiej produkcji, a dobra jakość z wysokim Brixem pomaga w tym względzie.

Hiszpania: Wyższe koszty importu stwarzają możliwości dla produkcji krajowej
Produkcja hiszpańskich kiwi zmalała w tym sezonie o 6 do 8 procent w porównaniu z poprzednim. Sprzedaż kiwi z Galicji i Asturii, głównych obszarów upraw w Hiszpanii, rozpoczęła się w grudniu obfitością dużych rozmiarów. Małe rozmiary stały się droższe i są sprzedawane po cenach podobnych do cen kiwi średniej wielkości.

Według hiszpańskiego handlowca sprzedaż kiwi jest ożywiona, a ceny są dobre. „W tym sezonie nie ma zbyt wiele owoców drugiej klasy lub niewymiarowych. Zauważamy również mniejszą konkurencję ze strony kiwi włoskich i greckich, których zbiory również wydają się być ograniczone. Import jest w tym roku droższy, co daje więcej miejsca hiszpańskim kiwi”- mówi. Hiszpański sezon kiwi zakończy się wcześniej ze względu na niewielki spadek produkcji i dobrą sprzedaż osiągniętą od końca marca do połowy kwietnia.

Sprzedaż kiwi w Hiszpanii rośnie średnio o 8 procent rocznie. To ważny produkt dla konsumentów. Hiszpania ma jeden z najwyższych wskaźników spożycia na mieszkańca (3 kilogramy rocznie na głowę).

Włochy: Eksport zielonych kiwi zacznie rosnąć w lutym
Kiwi pozostał jednym z najpopularniejszych owoców na rynku europejskim w okresie pandemii. Pomimo greckiej konkurencji sprzedaż zielonych kiwi przebiega dość dobrze, zarówno pod względem jakości, jak i ceny. Oczekuje się, że w Europie popyt, a tym samym ceny rynkowe, zaczną rosnąć od połowy lutego, zwłaszcza wiosną, przed Wielkanocą. Warto również zauważyć, że ekologiczne zielone kiwi mają się dobrze, a popyt i ceny rosną na całym świecie, zwłaszcza w Ameryce Północnej.

Oprócz zielonych kiwi we Włoszech uprawia się również żółte kiwi. Krajowa produkcja była dość niska w 2020 roku, chociaż istnieją różnice między obszarami upraw. Produkcja stale rośnie, ale nie na tyle, aby zaspokoić całe zapotrzebowanie rynku. Żółty kiwi zyskuje na popularności w porównaniu do zielonego kiwi. Czerwone kiwi pozostają produktem niszowym, z ograniczoną liczbą dostępnych na rynku partii. Mimo to ceny są wyższe niż oczekiwano.

Grecja: Ceny nieco wyższe niż w zeszłym roku
Grecja ma w tym sezonie bardzo dużo kiwi. Jakość wygląda dobrze, ale rozmiary są nieco mniejsze niż w zeszłym roku. Popyt jest całkiem niezły. Koronawirus skłonił kilka krajów do wprowadzenia dodatkowych środków ostrożności, ale nie oczekuje się, że odbije się to na greckim sezonie kiwi, biorąc pod uwagę, że greccy eksporterzy postępują zgodnie z wytycznymi i chronią swoich pracowników. Ceny są nieco wyższe niż w zeszłym sezonie.

Turcja: stosunkowo nowy rynek eksportowy
Jeśli chodzi o eksport owoców, kiwi to stosunkowo nowy produkt dla Turcji. Różne firmy realizują w tym roku pierwsze dostawy kiwi na dużą skalę. Ich rynki docelowe to Bliski Wschód, Włochy i Hiszpania. Potencjalnym rynkiem jest także Rosja, podobnie jak niemieckie supermarkety. Turcy mają do czynienia z konkurencją ze strony Grecji i Włoch, ale czują, że z pewnością są w stanie konkurować zarówno pod względem jakości, jak i ceny.

Republika Południowej Afryki: Niższy popyt z powodu braku turystyki
Produkcja lokalnych kiwi Hayward rozpocznie się dopiero w marcu, co oznacza, że ​​kiwi dostępne na rynku południowoafrykańskim są obecnie importowane z Włoch i Hiszpanii. Duża część popytu na kiwi pochodzi zwykle z branży turystycznej, która mocno ucierpiała z powodu koronawirusa. Agent rynkowy twierdzi, że kiwi są dostępne przez cały rok. Po sezonie włoskim kraj natychmiast przestawia się na dostawy z Nowej Zelandii. Krajowa produkcja wypełnia luki. Więcej żółtych kiwi jest sadzonych na rynek eksportowy w okresie, gdy w Nowej Zelandii nie ma jeszcze sezonu.

Stany Zjednoczone: Dobra podaż i wysokie ceny
W ubiegłym sezonie zbiory w Kalifornii były nieco mniejsze pod względem wielkości, ale obfitowały w duże rozmiary. Obecnie stan nadal ma około 60 procent swoich kiwi w zapasach i wszystko przebiega zgodnie z harmonogramem. Popyt jest dobry, a ceny dość stabilne, a ze względu na mniejsze zbiory również wyższe niż przed rokiem.

Kanada: W tym roku może wystąpić luka rynkowa
Owoce kiwi dostępne obecnie w Kanadzie pochodzą z Europy, zwłaszcza z Grecji i Włoch, a także tu i ówdzie pojawia się hiszpańska produkcja. Jednak wolumeny są niższe niż w poprzednim sezonie. W międzyczasie popyt rośnie, co jest normalne po Bożym Narodzeniu, według importera z Ontario. Pandemia koronawirusa pobudziła również popyt na kiwi, powodując wyższy wzrost sprzedaży w jego firmie. Ceny rynkowe są również wyższe niż w ubiegłym sezonie z powodu koronawirusa i oczekuje się, że w lutym jeszcze wzrosną.

Silny popyt może doprowadzić do przedwczesnego zakończenia europejskich zapasów, a tym samym do niedoborów. Może to spowodować małą lukę rynkową. W końcu perspektywa jest taka, że ​​Chile rozpocznie się tydzień później i nie ma ostatecznych szacunków zbiorów na nadchodzący sezon w Nowej Zelandii. Według importera, pytanie brzmi, czy europejskie kiwi pozostaną dostępne na eksport, czy też Włochy i Grecja będą przechowywać więcej partii na swoich rynkach.

Chiny: Niższe dane dotyczące eksportu, tylko czerwone kiwi radziły sobie w tym roku dobrze
W tym roku całkowity eksport chińskich kiwi jest niższy niż w poprzednich. W szczególności ceny kiwi zielonych i żółtych spadły, a sprzedaż była niska. Jednak czerwone kiwi radziły sobie dobrze na rynku, a ich cena wzrosła ponad dwukrotnie.

Cena pochodzenia czerwonych kiwi jest w tym sezonie niższa niż w poprzednich latach. Jakość owoców i okres przydatności do spożycia są dobre; cena rynkowa prawie podwoiła cenę „z pola”. Media społecznościowe w Chinach odegrały dużą rolę w ożywieniu tego rynku. Duża liczba owoców została sprzedana za pośrednictwem transmisji na żywo w krótkim czasie, co spowodowało zmniejszenie zapasów i szybki wzrost cen.

Pod względem eksportu kiwi czerwone to wysokiej klasy produkt na rynku zagranicznym. Cena jest znacznie wyższa niż w przypadku zielonych i żółtych kiwi. Obecnie głównym celem tej odmiany jest Azja Południowo-Wschodnia, na którą poważnie wpływa koronawirus. Spowodowało to niższy eksport w porównaniu z poprzednimi latami. Warunki rynkowe importowanych kiwi również nie były w tym roku dobre. Żółte kiwi Dori i zielone kiwi Hayward z Włoch odnotowały słabą sprzedaż w Chinach. Jednym z powodów jest to, że spadek produkcji doprowadził do wyższej ceny. Ponadto koszty transportu są w tej chwili bardzo wysokie. Aby uniknąć ryzyka, wiele włoskich firm ograniczyło eksport do Chin.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE