Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Globalny rynek awokado

Popyt na zawsze modne awokado pozostaje wysoki we wszystkich krajach, przy wzroście zapotrzebowaniu w krajach takich jak Niemcy, w których skończyły się wakacje . W szczególności w Chinach trend wzrostowy spożycia awokado utrzymuje się, ponieważ konsumenci coraz lepiej zapoznają się z tym produktem, a australijscy hodowcy czerpią z tego korzyści, wysyłając swój pierwszy 40-stopowy kontener z owocami na rynek azjatycki, a także prawdopodobnie oczekują ich największe zbiory w historii. Jednak w europejskich krajach produkcyjnych, takich jak Włochy i Hiszpania, produkcję awokado utrudniały ekstremalne temperatury, sięgające 45°C.

 

Holandia/Belgia: dobry popyt i ceny na mniejsze rozmiary awokado
Kenia nadal wysyła kontenery z awokado i będzie to robić do końca tego roku. Kraj eksportuje obecnie wiele małych kalibrów Hass. Tanzania również zaczęła ładować kontenery. Popyt na małe kalibry (22 i mniejsze) jest dobry, ponieważ duże kraje eksportujące, takie jak Peru, faktycznie eksportują w tym roku większe kalibry. W efekcie cena mniejszych rozmiarów prawdopodobnie nieco wzrośnie, a większych spadnie. Obecnie cena za małe kalibry wynosi od siedmiu do ośmiu euro. Sezon wkrótce rozpocznie się w Chile, Izraelu i Hiszpanii, a jakość i wielkość produkcji z tych krajów wpłynie na cenę na przełomie września/października.

 

Niemcy: Zwiększony popyt po zakończeniu wakacji
W Niemczech nadal istnieje duże zapotrzebowanie na awokado, częściowo z powodu końca wakacji. Obecnie na rynku niemieckim można znaleźć awokado z różnych krajów, takich jak Kenia, Peru, RPA czy Kolumbia. Awokado kenijskie wykazuje nieco niższą jakość, ponieważ nie zawsze rozwijało się w zadowalający sposób w komorach dojrzewania, donosi jeden z głównych handlowców.

 

Peruwiańskie awokado nadal dominuje w sezonie letnim, który zakończy się w ciągu najbliższych dwóch do trzech tygodni. Z kolei awokado z Izraela można spodziewać się dopiero pod koniec października z odmianami Pinkerton i Ettinger lub w listopadzie z odmianą Hass. Może wystąpić sztuczny niedobór odmian w kalibrze 18 z powodu różnych promocji. Jednak na rynku wciąż można znaleźć wiele odmian kalibrów 14 i 16.

 

Zasadniczo 14 i 16-tki można kupić za niecałe 7 euro. Z kolei awokado z Kenii jest dostępne za 6,50 euro, a kaliber 18 za około 7,25 euro. Obecnie nie oczekuje się żadnych nietypowych warunków ani krótkoterminowych niedoborów.

 

Hiszpania: Botryosphaeria i temperatury powyżej 45°C zagrażają hiszpańskiej produkcji awokado
Na Półwyspie Iberyjskim, biorąc pod uwagę produkcję Hiszpanii i Portugalii, znajduje się ponad 20 000 hektarów awokado, rozmieszczonych między Malagą, Granadą, Kadyksem, Huelvą, Walencją i południową Portugalią. Sektor iberyjskiego awokado, którego sezon trwa od grudnia do kwietnia, pracuje nie tylko nad rozwojem powierzchni upraw; także w poszerzaniu swojego okna marketingowego.

 

Niemniej jednak istnieje poważny problem w szkółkach i młodych plantacjach z Botryosphaeria, grzybem, który wpływa na wzrost wegetatywny. Botryosphaeria wywołuje gnicie, powodując upadek owoców na ziemię. Jest to czynnik, który w poważny sposób wpływa na produkcję awokado wszystkich odmian. Drugi to temperatury i ekstremalne warunki klimatyczne, które panują w Hiszpanii i które zaczynają się powtarzać co roku, a temperatura czasami wzrasta powyżej 45°C. Te nienormalnie wysokie temperatury paraliżują wzrost owoców, a w przypadku braku wody, jak to się dzieje, drzewo słabnie i zrzuca owoc na ziemię. Spadek owoców w tym roku jest uogólniony, co oznacza, że zbiory nie będą takie, jak oczekiwano, choć na razie szacuje się, że produkcja jest większa niż w roku ubiegłym.

 

Włochy: Niskie ceny na włoskim rynku awokado ze względu na dużą podaż produktu
Jest za wcześnie, aby dokonywać szacunków dotyczących kampanii produkcji sycylijskiego awokado 2021/22. „Oczekujemy nieco późniejszego rozpoczęcia sezonu niż w zeszłym roku, ze względu na bardzo niskie średnie temperatury na wiosnę. Po obawach związanych z 46°C osiągniętymi na przełomie lipca i sierpnia, temperatury wydają się ustabilizować” – mówi sycylijski przedsiębiorca. „Drzewa są pełne, ale nie będzie to rok superlatywny jak poprzedni, kiedy wyprodukowano 1400 ton owoców.”

 

Hurtownik z Mediolanu dodaje: „Jeśli chodzi o peruwiańskie awokado Hass, zaobserwowaliśmy spadek cen ze względu na dużą podaż produktu. Sezon importowy we Włoszech rozpoczął się na przełomie kwietnia i maja i prawdopodobnie zakończy się za kilka tygodni. Podczas gdy awokado Hass jest zwykle kupowane za nie mniej niż 10,00 euro, ceny wynoszą teraz 5,00 euro. Rynki zagraniczne, takie jak Holandia, z zielonoskórym awokado miały szczęście. Produkt odniósł duży sukces, nie tylko ze względu na ograniczone dostępne ilości. Ci, którzy sprzedawali odmiany takie jak Pinkerton, Fuerte i Ryan z RPA i Peru, odnotowali ceny 12,00-13,00 euro.”

 

Republika Południowej Afryki: Ceny Fuerte prawie dwa razy wyższe niż Hass
Ceny były dobre na wczesnym rynku europejskim, zanim pojawiły się peruwiańskie awokado, ale później rynek eksportowy był trudny dla eksporterów z RPA. Eksport teraz ponownie rośnie z późnych regionów, gdy wolumeny Peru maleją; rolnicy na tych terenach pozostawiają owoce na drzewach, czekając na lepsze warunki rynkowe. Awokado z RPA może nadal docierać do Europy do 46 tygodnia.

 

Wielkość zbiorów jest podobna do zeszłego roku, około 16 milionów kartonów po 4 kg, mniej niż oczekiwano na początku sezonu, biorąc pod uwagę dobre letnie deszcze w regionach produkcyjnych.

 

Lokalny handlowiec zauważa, że ​​w przypadku wolumenów na rynku krajowym jakość Fuerte nie była tak dobra jak w zeszłym roku i że doszło do uszkodzeń spowodowanych przez wiatr. Zauważył, że jakość awokado Eswatini (dawniej Suazi) była bardzo dobra.

 

Na lokalnym rynku średnia cena awokado wynosi R16,06 (0,9 euro) za kilogram. Handlowiec na rynku miejskim w Johannesburgu mówi, że ceny Fuerte są bliskie rekordowych poziomów jak na tę porę roku i od miesiąca są mocne i wynoszą 110 randów (6,2 euro) i 130 randów (7,3 euro) za 4 kg karton, podczas gdy Hass wyceniane jest na prawie połowę tego: 60 do 70 randów za 4 kg karton.

 

Hass jest zawsze nieco tańszy niż Fuerte – w przeciwieństwie do większości innych miejsc na świecie – ale w tym roku rozbieżność jest szczególnie duża. Wiele małych owoców Hass trafia do sektora przetwórczego (na przykład guacamole na eksport), który wywiera silny wpływ na wolumeny tej odmiany. Lokalny sektor hotelarsko-gastronomiczny, tradycyjnie konsumenci Hass, nadal jest w głębokiej depresji.

 

Chiny: Rosnące zainteresowanie chińskimi konsumentami awokado, wzrost importu o 27 procent
Awokado w ostatnich latach stało się dość modne i można je znaleźć na stołach wielu chińskich konsumentów. Coraz więcej osób zna teraz owoce i zaczęło je dodawać do swojej diety.

 

Niedawno Prohass ogłosił swoje najnowsze statystyki mówiące, że kraj spodziewa się importu około 467 000 ton awokado w sezonie 2021, czyli o 27 procent więcej niż w poprzednim sezonie. Peru stało się już największym dostawcą awokado na rynek chiński z bardzo stabilnymi dostawami i wysokiej jakości produktem.

 

Ameryka Północna: Mniejsze owoce, ale większy popyt na awokado na rynku północnoamerykańskim
W miarę jak regiony uprawy kończą sezony na awokado, skupiają się na wielkości i cenie owoców.

W Kaliforni powoli kończy produkcja awokado. „Jest zakończony w około 95-96 procentach” – mówi kalifornijski importer. „Pozostało nam około trzech do czterech tygodni.” W tym tygodniu prognozy dotyczą 6-7 milionów funtów owoców do zebrania, a potem w przyszłym tygodniu, 5 milionów i co tydzień będzie się to zmniejszać.

Na morzu znajdują się transporty z Peru. „Pozostało tam również około trzech do czterech tygodni. Tak więc w ciągu miesiąca Meksyk będzie jedynym graczem na rynku”, stwierdza importer.

 

W Meksyku jest inny rok niż w zeszłym sezonie. Owoce na drzewach są w tym roku znacznie mniejsze z kilku powodów. Zeszłoroczne zbiory były naprawdę duże. Pogoda w Meksyku również była istotnym czynnikiem. Jest pora deszczowa, ale według doniesień potrzeba słońca, aby owoce rosły, a nie miały jeszcze ciepła. Z kolei rozmiar awokado z Meksyku wygląda teraz inaczej. „Obecnie jest to blisko 50 procent owoców 70. i 84., a więc są to małe owoce” – twierdzi kalifornijski importer. „Branża będzie zmuszona do wycofania się. Tak więc użytkownicy kalibru 48 będą musieli przejść na kaliber 60, a użytkownicy kalibru 60 użytkowników na 70. W przeciwnym razie po prostu nie będzie żadnej opcji.

 

Dodaje, że generalnie zapotrzebowanie na rozmiar 48 stanowi około 34 procent branży, a obecnie podaż tego kalibru wynosi tylko około 18 procent. „Obecnie wyczerpują się zapasy w branży i w ciągu dwóch tygodni nie ma żadnych opcji. Albo odbiorcy przyjmumą mniejszy rozmiar, albo nie będą mieć produktu”, mówi, zauważając, że jest to obecnie największe wyzwanie – nakłonienie branży do zaakceptowania mniejszego rozmiaru.

 

Tymczasem popyt na awokado jest dość duży i utrzymuje się na poziomie około 50 milionów funtów tygodniowo. „Zdobyliśmy prawie 60 milionów funtów. ale nawet biorąc pod uwagę cenę, popyt jest zaskakujący i stosunkowo wysoki.”

 

Ceny wykazywały znaczną zmienność w ciągu ostatnich trzech do czterech miesięcy. Obecnie 48-ki kosztują około 65 dolarów, 60-tki około 50 dolarów, a 70-tki około 30 dolarów. W tej chwili istnieje ogromna różnica w cenie, która może zachęcić odbiorców do tych mniejszych rozmiarów.

 

Jednak ceny prawdopodobnie wzrosną, gdy Meksyk stanie się jedynym krajem dostarczającym. „W ciągu kilku tygodni mogliśmy zobaczyć wzrost o 80 USD za 48-ki i nie zdziwiłbym się, gdybyśmy zobaczyli kaliber 60 za 60-65 USD, a 70 bliżej 40 USD”, kontynuuje importer. „Trudne dla pakowaczy jest to, że płacą 65-70 pesos za kilogram, a przy tak małej paczce za 48. i 60. muszą podnieść tę cenę. To nie działa w ich modelu cenowym. Przewidujemy, że za trzy tygodnie, kiedy Meksyk będzie dominować, możemy zobaczyć 80-85 pesos/kil, co utrzyma wysokie ceny.

 

Dodaje, że awokado poprawi rozmiary, ale to prawdopodobnie za cztery do pięciu tygodni. „Możemy zajmować się kwestią rozmiaru przez następny miesiąc do dwóch miesięcy. Owoce muszą nadrobić zaległości i dopóki to się nie stanie, nie widzę żadnej ulgi cenowej.”

 

Australia: Wysokie oczekiwania co do tego, co może być największą australijskim zbiorem awokado w historii
Według statystyk, w tygodniu kończącym się 9 lipca wysłano łącznie 423 281 tac awokado, co stanowiło 23-procentowy wzrost w porównaniu z poprzednim tygodniem i o 7 proc. więcej niż przewidywane 396 431 tac. North Queensland dostarczył większość owoców (52 procent), a następnie Central Queensland (39 procent). Konsumenci cieszyli się niskimi cenami na poziomie detalicznym w ciągu ostatnich kilku tygodni, a supermarkety i sklepy spożywcze obniżyły ceny awokado Hass do 1-2 USD za sztukę.

 

Główny australijski producent awokado poinformował, że w 2021 r.spodziewa się największych upraw awokado, jakie kraj kiedykolwiek wyprodukował, co doprowadzi do większych możliwości zarówno w kraju, jak i na arenie międzynarodowej. Według przedstawiciela branży: „W ciągu ostatnich dwóch miesięcy spakowaliśmy pierwszy australijski kontener morski 40-stopowy do Singapuru. W przeszłości Australia wysyłała wiele kontenerów 20-stopowych, a nawet w tym sezonie było kilka do Azji (z innej firmy), ale nigdy nie przenieśliśmy się do wielkiej gry, czyli do 40-stopowych pojemników z owocami.Cena była czymś, co w ciągu ostatnich 10 lat było czynnikiem wpływającym na pozyskiwanie nowych klientów, więc gdy podaż jest obfita, mamy możliwość przyciągnięcia większej liczby konsumentów do produktu.” Dodał, że pogoda była zaskakująco dobra w regionach upraw; jest prawdopodobnie tylko jeden, w centralnej NSW, w którym było za dużo deszczu, ale wszyscy inni mieli dobrą pogodę, więc rozmiar i wolumeny są większe.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE

Globalny rynek awokado

2021-07-19 08:00
Jak kształtuje się sytuacja na światowym rynku awokado w lipcu 2021 roku? czytaj dalej