Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Globalny rynek awokado

Rynek awokado znajduje się obecnie w impasie. Niedobory zgłaszane są w Peru, głównym kraju dostawczym, co ma wpływ na ceny. Trwający kryzys koronawirusowy i zamknięcie punktów gastronomicznych w wielu krajach europejskich nadal stanowią problem.

Belgia: Znaczne niedobory na rynku awokado
Brakuje awokado. Według belgijskiego importera podaż jest bardzo niska, a wysyłki są znacznie opóźnione. Obecnie dostępne awokado przybywają z Peru, a RPA dopiero się rozpocznie. Ceny są dość wysokie, ale nie ekstremalnie. Według importera wynika to z zamkniętej branży gastronomicznej. „Spodziewamy się wzrostu podaży w przyszłym tygodniu, ale na razie nie zobaczymy nadpodaży, ponieważ nowe zbiory w Peru również dojrzewają w bardzo umiarkowanym tempie.”

Wielka Brytania: Zauważalne pierwsze złagodzenie ograniczeń w sektorze hotelarskim
Na początku roku podaż z Izraela i Hiszpanii była słaba, co przełożyło się na rekordowe ceny. Pomimo wczesnego startu Peru nadal nie było w stanie w zadowalający sposób wypełnić tej luki. Według raportów, wolumeny są zgodne z zeszłorocznymi. Oczekuje się, że pierwsze duże ilości z Republiki Południowej Afryki pojawią się około 20. tygodnia. Kenia odgrywa raczej marginalną rolę ze względu na swoją przeciętną jakość.

W ujęciu procentowym Peru odgrywa najważniejszą rolę w miesiącach letnich, z 70 procentowym udziałem w rynku, a zaraz za nim plasuje się Republika Południowej Afryki (16 procent). Kenia i Kolumbia odgrywają skromną rolę, podobnie jak Brazylia i Meksyk.

Pierwsze złagodzenie ograniczeń w sektorze hotelarskim wydaje się przynosić efekty, dosłownie i w przenośni, w obliczu rosnącego popytu. Biorąc pod uwagę słoneczną pogodę i perspektywy dalszego łagodzenia, trend ten powinien się utrzymać w maju. Jednak gdy tylko branża hotelarska i gastronomiczna zacznie wchłaniać więcej wolumenów, sprzedaż detaliczna nieznacznie spadnie.

Maroko: Izraelczycy inwestują w marokańskie uprawy awokado
Grupa izraelskich inwestorów zamierza rozpocząć projekt uprawy w Maroku. Oczekuje się, że ten projekt - który jeszcze nie został zatwierdzony przez rząd - przyniesie 10 000 ton awokado na eksport do Europy rocznie. Jak podaje izraelska gazeta Globes, wspomniani inwestorzy doszli do porozumienia z lokalną firmą, z którą współpracowali już w przeszłości. W sumie planuje się obsadzenie 455 hektarów.

Hiszpania: Zamknięcie wczesnego sezonu
Sezon hiszpański dobiega końca. Produkcja w południowej Hiszpanii (około 90 procent całkowitych zbiorów) zakończyła się już trzy tygodnie temu, a Walencja ma do zebrania tylko kilka niewielkich ilości Lamb Hass. W innych latach sezon trwa zwykle do końca kwietnia lub nawet do połowy maja. Wczesne zamknięcie sezonu ma związek z zimną wiosenną pogodą, która w sytuacji relatywnie dużego popytu zmniejszyła wielkość zbiorów.

W tych okolicznościach sezon peruwiański zaczął się wcześniej. Tylko owoce o minimalnej zawartości tłuszczu mogą być odpowiednio transportowane i dojrzewające, co powoduje niedobory, a co za tym idzie, wysokie ceny. Przyczynił się do tego również trwający Ramadan - donoszą eksperci. Ogólnie rzecz biorąc, Hiszpanie spoglądają wstecz na dobry rok awokado z doskonałymi cenami upraw i stale rosnącą konsumpcją.

Holandia: Czy panika spowoduje spadek cen po dobrym handlu awokado?
Sezon na awokado jest obecnie w pełnym rozkwicie. Oprócz dostaw z Kolumbii, dostawy peruwiańskie i kenijskie również osiągają szczyt. Jednak według holenderskiego importera popyt zaczyna słabnąć. „Warunki rynkowe są w tej chwili nadal dobre, ale spodziewany jest duży spadek cen. Nadal napływa duży wolumen, głównie z Peru. Ceny utrzymują się na wysokim poziomie od miesięcy, również ze względu na dobry popyt z Chin, ale teraz rynek zaczyna panikować.”

Obecnie ceny dobrych rozmiarów (4kg) z Peru wciąż wahają się od 11 do 13 euro, podczas gdy te z Kenii są tradycyjnie nieco tańsze. „Ludzie nie odważą się teraz pobierać żadnych dodatkowych opłat, ponieważ oczekuje się, że rynek załamie się na chwilę, zwłaszcza w przypadku małych rozmiarów. Panikę tę zawsze widzisz na początku sezonu, ale mam nadzieję, że rynek odrodzi się za dwa lub trzy tygodnie. Miejmy nadzieję, że uda nam się utrzymać ceny na poziomie około 8 lub 9 euro.”

Niemcy: Ceny hurtowe osiągają rekordowe poziomy
Na niemieckim rynku hurtowym ceny awokado powoli, ale z pewnością osiągają rekordowe poziomy. „Pomimo malejącego popytu spowodowanego rosnącą podażą owoców letnich, ceny za opakowanie gwałtownie rosną, wahając się od 20 do 23 euro za gotowe do spożycia awokado Hass. To o dwa euro więcej niż w tym czasie w zeszłym roku”, podaje jeden handlowiec. Jest to związane z poważnymi niedoborami w Peru. Oprócz awokado Hass dostępne są również zielone (Fuerte). Ich podaż jest ograniczona, chociaż nieco większa niż w przypadku awokado Hass importowanych drogą lotniczą.

Włochy: Konsumpcja awokado wzrosła podczas kryzysu koronawirusowego
Sezon na Hass peruwiański jest w pełnym rozkwicie. „Pierwsze partie są stosunkowo małe rozmiarowo (18, 20 i 22), co czyni je idealnymi na rynki Europy Wschodniej i Północnej. Na rynku krajowym najbardziej poszukiwane rozmiary to 10, 12, 14 i 16, których podaż jest ograniczona. Oczekuje się, że ta sytuacja potrwa do połowy maja ”- powiedział handlowiec z północnych Włoch. „Izrael, Maroko i Meksyk prawie całkowicie zniknęły z rynku, a Republika Południowej Afryki wkracza teraz z awokado zarówno zielonym, jak i Hass.”

Patrząc wstecz, na początku kryzysu nie było różnicy w konsumpcji w porównaniu z rokiem 2019 - informuje handlowiec. „Jednak stopniowo konsumpcja rosła i rosła aż o 500 procent w marcu tego roku. W końcu ludzie postrzegają awokado jako superfood, a Hass jest pod tym względem szczytem.”

Republika Południowej Afryki: „Off-year” dla eksportu awokado
Republika Południowej Afryki przeżywa okres „off-year” dla eksportu awokado (czyli okres bez znaczących sukcesów w tym zakresie – przyp. tłum.), z całkowitym eksportem szacowanym na 16,5 miliona 4-kilogramowych pudełek. Wczesne odmiany między 12 a 20 tygodniem będą sprzedawane bez zakłóceń, ponieważ Hiszpania i Chile stosunkowo wcześnie zeszły z rynku i oczekuje się, że rynek europejski będzie prawie pusty.

Od 18. tygodnia spodziewana jest znaczna presja na europejskim rynku awokado. Krążą pogłoski, że Peru ponownie zwiększy w tym roku całkowity wolumen eksportu, co tradycyjnie powoduje spadek cen. Ma to również wpływ na eksport z Republiki Południowej Afryki, ponieważ głównym celem jest Europa, w tym Wielka Brytania.

Ponieważ sezon cytrusów w RPA jest również w blokach startowych, sytuacja może się pogorszyć, jeśli chodzi o kontenery transportowe.

Krajowe ceny hurtowe kształtują się obecnie na poziomie 13,33 randów (0,77 euro) za kilogram, a popyt krajowy jest przyzwoity.

Australia: Przejście z Shepard do Hass
Sezon na awokado Shepard prawie dobiega końca, ponieważ odmiana jest sprzedawana głównie od lutego do kwietnia. Następnie rozpoczyna się zbiór awokado Hass. Eksperci szacują, że krajowa produkcja Sheparda w tym roku wyniesie 2,9 miliona opakowań, również ze względu na kłopoty z pogodą i sezonową siłą roboczą. Shepard stanowi około 18 procent całkowitego areału awokado, a Hass nadal dominuje z udziałem 75 procent.

Konsumpcja awokado w Australii wyraźnie rośnie, przy całkowitym spożyciu 3,88 kg na mieszkańca. Eksperci spodziewają się dalszego wzrostu w nadchodzących latach.

USA: Wysoki popyt na produkcję meksykańską i krajową
Obecnie większość wolumenu pochodzi z Meksyku. „W pewnym momencie nie było zgody co do całkowitego wolumenu. Niektórzy wspominali o 1,256 mln ton, podczas gdy inne źródła wspominały o wyższym wolumenie. Meksyk, który zdołałby dostarczyć 27 000-32 000 ton tygodniowo, z grubsza zaspokoiłby popyt w USA”, informuje handlowiec .

Krajowa produkcja z Kalifornii jest również dostępna na rynku i oczekuje się, że będzie stanowić około 15 procent całkowitej podaży. Podobno około 20 procent zostało już zebranych, a łączne zbiory szacuje się na 132 miliony kilogramów.

Popyt jest obecnie stosunkowo wysoki; około 8-10 procent wyższy niż przed rokiem. Cena za opakowanie jest niższa niż w marcu (około 37-38 USD), a produkcja z Kalifornii ponownie osiąga nieco wyższe ceny.

Chiny: Obecna sytuacja rynkowa naznaczona spadkiem cen
Wraz ze zbliżającym się końcem sezonu meksykańskiego na rynku chińskim obserwuje się spadek cen. Sezon peruwiański wciąż znajduje się w fazie rozruchu, z mniejszymi zbiorami i niestabilnymi ocenami jakości pochodzącymi z mniejszych plantacji. Od połowy maja prawdopodobnie rozpocznie się wysoki sezon.

Poza tym Chiny mają pewne niewielkie ilości awokado filipińskich, które są zwykle niskiej jakości i mają wiele plam na skórze. W marcu władze chińskie po raz pierwszy zezwoliły na kalifornijskie przewozy lotnicze. Większe dostawy mają wejść na rynek w połowie czerwca. Jakość awokado kalifornijskich jest bardzo wysoka, a popyt na rynku jest jak dotąd doskonały. Według handlowców Kalifornia ma potencjał, aby wypełnić lukę między Meksykiem a Peru. Ponadto droga dostaw jest krótsza w porównaniu z Ameryką Południową, co jest sporym atutem.

Do niedawna cena chińskich awokado była stosunkowo wysoka. Ze względu na większe wolumeny ceny powoli zaczynają spadać. W tym tygodniu cena hurtowa meksykańskich awokado spadła do 260 juanów za opakowanie (10 kg).

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE