Z naszych danych korzystają instytuty, ministerstwa, sieci handlowe dołacz i Ty!

Kup teraz abonament!

Globalny rynek awokado

Globalny rynek awokado jest ogólnie dobry, ponieważ popularność tego owocu stale rośnie, a wiele krajów widzi dobre ceny zarówno na lokalnie uprawiane, jak i importowane awokado. W niektórych obszarach pozostała część sezonu jest nadal nieprzewidywalna, ponieważ ponownie otwierają się sektory gastronomiczne w Wielkiej Brytanii i krajach takich jak Holandia, mając nadzieję, że ci, którzy w tym roku zabraknie wakacji za granicą, kupią awokado, pozostając w domu. Jednak w Afryce Południowej obecne niepokoje w wielu częściach kraju i niższe zbiory spowodowały, że sezon jest rozczarowujący.

Holandia: Dobry rynek na awokado Greenskin; większe rozmiary Hass pod presją

Awokado Hass nie jest w tej chwili drogie, ale holenderski handlowiec nie jest niezadowolony ze sprzedaży. „W każdym razie sprzedaż nadal jest dobra, więc nie powstają duże zapasy. W tej chwili rynek nieco się zmienia. Peru jest na rynku z wieloma grubymi rozmiarami i oczekuje się, że ostatnie przesyłki, które wyślą, będą się składać głównie takich kalibrów.Ceny są więc na niskim poziomie, około 6 euro.Małe rozmiary - od 22 wzwyż - są ograniczone w dostępności i również stają się droższe, zbliżają się teraz do 9 euro za 4 kg."

Wyróżnia się również dobry rynek awokado Greenskin. „Właściwie dotyczy to wszystkich rozmiarów. Ze względu na słabą jakość w Kenii, większość hodowców – mądrze – nie wysyła żadnego produktu. Ogranicza to dostawę do niewielu owoców z RPA i Peru. Ceny są na dobrym poziomie około 9-10 euro za 4 kilogramy. A drugi sezon w Kenii zaczyna się ponownie dopiero we wrześniu. Okres letni jest tradycyjnie dużo spokojniejszy dla egzotyków, a teraz, gdy zaczęły się wakacje, będzie tylko ciszej. Fakt, że będzie mniej ludzi za granicą może stymulować sprzedaż, ale tego lata będzie dużo mniej zakupów.Na szczęście małe rozmiary już zaczęły się odradzać i gdy Peru wyśle ostatnią partię, możemy rozpocząć nowy odświeżony sezon” – podsumowuje holenderski handlowiec.

Belgia: Silne ceny pomimo wyższej produkcji z Peru

Awokado jest obecnie importowane z Peru. Jakość, podaż i jak na porę roku cena są stosunkowo wysokie. Produkcja w Peru jest o 30 procent wyższa niż w zeszłym roku, ale z drugiej strony jest wyższy popyt z Azji, a Chile również w tym roku odstaje i dużo zabiera. Peru co tydzień eksportuje do Chile 140 ciężarówek awokado. Peru rozpoczyna eksport awokado Hass pod koniec marca, na początku kwietnia i teraz jest na nie większa presja cenowa, ponieważ podaż jest wyższa. Jednak cena pozostawała stabilna od dłuższego czasu, a zwiększona produkcja nie doprowadziła do dumpingu cen, jak w zeszłym roku, ponieważ wielkość ta jest rozłożona na więcej rynków.

Mniejszy jest udział małych owoców. Ze względów klimatycznych sucha masa awokado w Peru pozostawała w tyle, więc musiały dłużej pozostawać na drzewie, co skutkowało większymi rozmiarami. Tak więc cena mniejszych rozmiarów jest teraz wyższa niż normalnie. Chile rozpocznie wysyłkę w połowie/pod koniec sierpnia i spodziewane są dobre wolumeny. W ubiegłym roku Chile miało słaby rok i produkcja była niższa, w tym roku kraj ma wystarczającą produkcję.

Wielka Brytania: Nieprzewidywalny popyt na awokado, ponieważ gastronomia ponownie otwiera się przy dobrej pogodzie

Peru i RPA są obecnie głównymi dostawcami awokado do Europy i Wielkiej Brytanii. To szczyt sezonu z tych krajów. Peru dostarcza 64 procent rynku UE, RPA 14 procent, Kolumbia 10 procent i Kenia 7 procent (inne źródła 5 procent).

Zaopatrzenie w RPA jest w tej chwili stałe, po problemach z dostępem do kontenerów na początku sezonu. Obecne zamieszki, które mają miejsce w kraju, są niepokojące i mogą wpłynąć na podaż. Jakość jest lepsza niż w zeszłym roku, kiedy były opóźnienia w wysyłce, a owoce były dłużej na morzu.

Na początku strajki utrudniły peruwiańską podaż, ale teraz ustały. Jakość z Peru jest również bardzo dobra. Popyt w sektorze detalicznym w Wielkiej Brytanii jest bardzo wysoki, otwarcie gastronomii i hotelarstwa oznacza złagodzenie sprzedaży detalicznej, ale nadal są one silne.

Dostawcom trudno jest przewidzieć, jak będzie wyglądał popyt w ciągu najbliższych 4-6 tygodni, ponieważ gastronomia otwiera się coraz bardziej, ale prawdopodobnie będzie to powolna zmiana. Prognozowana dobra pogoda będzie oznaczać wzrost sprzedaży, ponieważ ludzie spożywają więcej sałatek i jedzą na świeżym powietrzu.

Włochy: Problemy logistyczne i wysoki letni popyt podnoszą cenę awokado

Awokado staje się coraz bardziej popularne we Włoszech: największe spożycie jest na północy kraju, choć jest ono również bardzo popularne na południu, zwłaszcza wśród młodych ludzi. Awokado staje się coraz bardziej produktem konsumenckim: w rzeczywistości oprócz cateringu jest bardzo cenione przez konsumentów, którzy wymagają bardziej dojrzałych i gotowych do spożycia owoców.

W ciągu ostatnich kilku dni cena hurtowa awokado pierwszej klasy była bardzo wysoka i wynosiła około 4 euro/kg. Wydaje się, że wynika to z czynników logistycznych, a także z dużego popytu latem. Opakowania sprzedawane przez hurtownię ważą 4 kg i obecnie kosztują około 15-16 euro za sztukę. Sprzedaż byłaby płynniejsza, gdyby cena była nieco niższa, ale obecne warunki nie pozostawiają miejsca na obniżki cen w krótkim okresie. Obecne pochodzenie awokado, głównie drogą morską, to Ameryka Południowa, a konkretnie Peru i Kolumbia. Zielone pochodzą z RPA.

Hurtownik z Mediolanu mówi: „Kampanie awokado Greenskin dobiegają końca, a niewielkie dostępne ilości są sprzedawane po bardzo wysokich cenach za wątpliwą jakość. Przez kilka następnych miesięcy, do końca września, będziemy mieli dostępne tylko odmiany Hass z Peru , Brazylia i RPA. Ceny tutaj są obecnie niskie. Od września rozpocznie się ponownie kampania awokado z Izraela.

Sycylijski biznesmen dodaje: „W zakończonym właśnie sezonie dla sycylijskiego awokado odnotowaliśmy znaczny wzrost wydajności o 30 procent do około 1400 ton. Za wcześnie na szacunki dla kampanii 2021/22, ale wyciągniemy wnioski i opracujemy harmonogram i kalendarz z kategoriami w połowie września. Drzewa są pełne dzięki niezwykłym technikom zarządzania, ale prawdopodobnie nie będzie to rok tak obfity jak ostatni.Nie pod względem jakości (która jest niewątpliwie doskonała), ale pod względem ilościowym, biorąc pod uwagę coraz bardziej widoczny i decydujący negatywny trend klimatyczny między wiosną a latem, ze zmiennymi temperaturami w okresie przed i po kwitnieniu.”

Hiszpania: Produkcja awokado w Hiszpanii nadal rośnie, ponieważ sezon ma dobre ceny

Hiszpański sezon na awokado rozpocznie się pod koniec września. Oczekuje się, że zbiory awokado Hass, najczęściej uprawianej odmiany, wzrosną w tym roku o około 20 procent dzięki dobremu zawiązywaniu owoców, któremu sprzyjają dobre warunki uprawy. W przypadku odmian o zielonej skórce, takich jak Bacon, oczekuje się, że produkcja będzie o około 10 procent niższa. Uprawa awokado wciąż rośnie w Hiszpanii, w prowincji Kadyks, która liczy już około 4200 hektarów, Huelva z około 2500 hektarów i Walencja z prawie 1500 hektarami, Malaga (w połączeniu z Granadą) jest głównym obszarem upraw na 10 000 hektarów. Sektor napotyka jednak coraz większe ograniczenia wynikające z niedoboru wody.

Hiszpania importuje obecnie awokado głównie z Peru, które dominują na rynkach europejskich, a także mniejsze ilości z Kolumbii, a meksykańskie awokado trafi na rynki w ciągu 2 tygodni. Według eksportera rynek był w czerwcu dość spokojny, ponieważ wejście Kenii zwiększyło presję na podaż i zepchnęło ceny w dół. W tej chwili sprzedaż awokado jest lepsza niż w ubiegłym roku w tym samym okresie, przy większej stabilności popytu. Według eksportera Peru w tym roku lepiej zorganizowało swoje dostawy. Otwarcie nowych rynków, takich jak Korea Południowa i Japonia oraz 20 procent wzrost eksportu do Chile w tym roku zaowocowało mniejszą liczbą kontenerów do UE. Zeszłego lata Peru wysyłało około 800 kontenerów tygodniowo, podczas gdy latem tego roku Peru wysyła na rynki europejskie 500-550 kontenerów tygodniowo. Pozytywny wpływ na sprzedaż ma również postępujące otwieranie gastronomii. Duże rozmiary są obecnie dostępne na rynku ze względu na późne dojrzewanie owoców na drzewach na północy Peru. W najbliższych tygodniach spodziewane są promocje, które mogą zwiększyć popyt.

Republika Południowej Afryki: Rozczarowujący sezon awokado z niepokojami powodującymi problemy z wysyłką

Jak dotąd był to rozczarowujący sezon awokado dla RPA, przy niższych ilościach niż oczekiwano. Zbiory zostały teraz przeniesione do KwaZulu-Natal, gdzie owoce zostały zapakowane i spaletyzowane, ale nie można ich wysłać z powodu zamieszek w prowincji i zamknięcia dróg.

Według lokalnego hodowcy nie było żadnych ataków na farmy awokado ani pakownie w KwaZulu-Natal, pomimo obecnych niepokojów w kraju. Jeśli jednak nie będą w stanie eksportować w ciągu kilku dni, być może będą musieli przyjrzeć się planowi awaryjnemu B i sprzedać owoce lokalnie.

Szacunkowy eksport na ten sezon to 16 milionów 4kg kartonów, z czego większość do Europy, gdzie Peru stanowi ostrą konkurencję i był to trudny sezon dla południowoafrykańskich eksporterów awokado.

Średnia krajowa cena awokado wynosi 16,66 randów (0,96 euro) za kg.

Ameryka Północna: podaż awokado spada wraz z przechodzeniem upraw w Meksyku

Dostawy awokado w Ameryce Północnej są nieco mniejsze, nawet jeśli owoce są obecnie pozyskiwane z wielu regionów.

Ponieważ Meksyk przechodzi na uprawę Flor Loca, a sezon kalifornijski zbliża się do końca, podaż w USA spada”, mówi producent z Kalifornii.

Kalifornijski sektor awokado zebrał większość oczekiwanych 250 milionów funtów zbiorów. W przypadku krajowych awokado, których zbiory rozpoczęły się na początku tego roku i osiągają szczytową dostępność w sierpniu, rozmiary owoców są przesunięte w kierunku 60 i 48.

W Meksyku, kraju, który dostarcza najwięcej awokado do USA, wielkość plonów na rok 2020-2021 wynosi około 2,9 miliarda funtów. Patrząc w przyszłość, wstępna wielkość plonów na lata 2021-2022 to przewidywane 3 miliardy funtów. „Uprawy w Meksyku również skłaniają się ku małym owocom o rozmiarach 48 i 60”, mówi producent. „W porównaniu do sytuacji sprzed kilku tygodni ceny są wyższe ze względu na przejście upraw w Meksyku. Branża zazwyczaj odnotuje wyższe ceny w okresie przejściowym, dopóki nowa uprawa nie będzie w pełnym rozkwicie.”

A jest też Peru, gdzie zbiory są duże i przewiduje się, że będą kontynuowane do września. „W Peru branża znajduje się w szczytowej fazie przewidywanych zbiorów o wielkości 1 miliarda funtów, z przewagą mniejszych owoców o rozmiarach 60 i 48”, kontynuuje. Jednocześnie producent zauważa, że rynek zwraca się również do regionów takich jak Republika Południowej Afryki, aby nadal dostarczać regionom takim jak Europa całoroczne dostawy awokado Hass.

W sumie zapasy awokado są o tej porze podobne jak w zeszłym roku. „Patrząc w przyszłość, branża spodziewa się, że rynek się zrównoważy, gdy Meksyk zakończy przejście na uprawę Flor Loca.” Tymczasem popyt na awokado w USA nadal jest duży. Konsumpcja nadal rośnie z roku na rok. Największym wyzwaniem jest zrównoważenie podaży z popytem.

Australia: Nowa Zelandia wyprodukowała rekordowy eksport i całkowitą wielkość zbiorów; Australia spodziewa się jednych z największych upraw w historii

Wartość przemysłu awokado w Nowej Zelandii przyćmiła 227 mln dolarów NZ w sezonie 2020-21, z 167 mln dolarów dostarczonymi przez eksport awokado i 60 mln dolarów ze sprzedaży na rynku Nowej Zelandii. NZ Avocado poinformowało, że sezon awokado w Nowej Zelandii w 2020 roku przyniósł rekordową wielkość eksportu i całkowitą wielkość zbiorów; Zebrano 44 000 ton awokado, z 5,1 miliona tac (5,5 kg) wyeksportowanych na 11 rynków eksportowych, co stanowi wzrost o 10 procent w porównaniu z poprzednim sezonem. Australia była największym rynkiem eksportu awokado z Nowej Zelandii, otrzymując ponad 4,2 miliona (5,5 kg) tac. W 2020 r. produkcja krajowa w Australii Zachodniej uległa wyczerpaniu, co pozwoliło na większy import. Około 500 000 tac awokado zostało wyeksportowanych na osiem rynków w całej Azji, z których największym rynkiem była Tajlandia. W sezonie 2020 w Nowej Zelandii sprzedano około 2,5 miliona tac o wartości ponad 60 milionów dolarów.

Tymczasem główny australijski producent awokado spodziewa się w 2021 r. jednych z największych upraw, jakie kraj kiedykolwiek wyprodukował, co doprowadzi do większych możliwości zarówno w kraju, jak i na arenie międzynarodowej. Zauważyli: „Cena była czymś, co w ciągu ostatnich 10 lat było czynnikiem wpływającym na pozyskiwanie nowych klientów, więc gdy podaż jest obfita, mamy możliwość przyciągnięcia większej liczby konsumentów do produktu.Pogoda była zaskakująco dobra w regionach upraw. To jedne z największych upraw, jakie przemysł australijski miał w ciągu ostatnich 20 lat, więc stworzył wiele możliwości z perspektywy eksportu i rozszerzenia sprzedaży krajowej. Konsumenci cieszą się niższymi cenami na poziomie detalicznym, a główne supermarkety sprzedają owoce w ostatnich tygodniach już za 1 dolara. Australia osiąga szczyt produkcji odmiany Hass w Queensland, po sezonie awokado Shepard, który trwał od lutego do maja.

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE